Smakosze.pl Przepisy Co zrobić, żeby uszka nie sklejały się po ugotowaniu?
canva/Krzysztof Dac, Getty Images

Co zrobić, żeby uszka nie sklejały się po ugotowaniu?

6 grudnia 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Uszka są miniaturową wersją pierogów z grzybami, dlatego podczas gotowania borykamy się z podobnymi problemami, co przy pierogach. Nie ma nic gorszego niż sklejające się uszka, które przy próbie odłączenia rozrywają się, upuszczając farsz. Aby temu zaradzić, wystarczy do gotującej się wody wlać odrobinę oleju lub natłuścić każdy pierożek z osobna. Niżej zdradzamy najlepszy przepis na domowe uszka.

Uszka w czerwonym barszczu grają szczególną rolę. Po pierwsze pięknie prezentują się, pływając w charakterystycznym wywarze. Po drugie po wgryzieniu się w nie wręcz wybuchają smakiem, co smakoszom sprawia niesłychaną przyjemność. Jeśli często gotujesz je w domu i doświadczasz ich sklejania się, mamy dla ciebie doskonałe rozwiązanie.

Po zlepieniu uszek możesz natłuścić każdy z nich niewielką ilością oleju lub masła, co uchroni je przed zlepianiem się na desce. Gdy wrzucisz je do wrzątku, wlej do niego 2-3 łyżki oleju, a podczas gotowania uszka nie przywrą do siebie i nie zepsują twojej wielogodzinnej i żmudnej pracy przy ich lepieniu.

Przepis na uszka z grzybami

Składniki:

  • 2 szklanki mąki

  • 1 łyżka masła

  • 1 żółtko

  • 275 ml gorącej wody

  • 300 g suszonych i ugotowanych grzybów

  • 1 cebula

  • 2 łyżki bułki tartej

  • sól

  • pieprz

Zacznij od przesiania mąki i soli do dużej miski. Dodaj stopione i ostudzone masło, żółtko i zacznij mieszać. Pod koniec stopniowo wlewaj wrzątek, cały czas mieszając. Po wszystkim należy wyrobić ciasto dłońmi, owinąć w folię spożywczą i schować do lodówki na około 30 minut.

Ugotowane grzyby posiekaj w drobną kostkę. Cebulę obierz, pokrój w kostkę i wrzuć na patelnie z rozgrzanym tłuszczem. Gdy cebula się zeszkli, dodaj posiekane grzyby. Dopraw farsz solą, świeżo mielonym pieprzem, dodaj bułkę tartą, która wchłonie nadmiar wilgoci i odstaw na bok do ostudzenia.

Ciasto rozwałkuj na cienki placek i pokrój je na paski o szerokości 4 cm, następnie na kwadraty o boku 4 cm. Na każdy z nich nałóż porcje ciasta, zaklej brzegi i zwiń ku sobie rogi, tworząc kształt uszka. Gotuj pierożki we wrzącej osolonej wodzie około 2 minuty od wypłynięcia na powierzchnie. Podawaj z barszczem czerwonym. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić pyszne kluski leniwe według przepisu z 1895 roku. Ten tekst wyjawia przepis na cudowny rozgrzewający krupnik.

Jajko na miękko

Źródło zdjęcia: canva/flyingv43, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: winiary; uwielbiamgotowac

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy