Smakosze.pl Przepisy Cudnie pyszne kotlety słoneczne - schabowe i mielone nie mają do nich podejścia
Kotlety siekane
canva/larik_malasha, Getty Images

Cudnie pyszne kotlety słoneczne - schabowe i mielone nie mają do nich podejścia

6 listopada 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Kotlety słoneczne z kurczaka to doskonały pomysł na obiad, gdy znudziły się już klasyczne kotlety. Siekane mięso świetnie komponuje się ze świeżymi surówkami oraz ziemniakami. Z pewnością każdy z domowników będzie prosił cię o dokładkę.

Kotlety słoneczne z piersi kurczaka to tak naprawdę kotlety z siekanego mięsa, które mają zupełnie inną fakturę niż standardowe - bardziej przypominają kotlety mielone, gdyż są delikatniejsze.

Do mięsa można dodać wiele produktów i wcale nie trzeba się ograniczać. Pysznie smakują z kukurydzą czy siekaną papryką, dlatego wszystko zależy od tego, na co masz akurat ochotę.

Przepis na kotlety słoneczne

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka

  • 3 jajka

  • 2 łyżki skrobi

  • 2 łyżki sera żółtego

  • 2 łyżki majonezu

  • olej

  • sól

  • pieprz

Zacznij od wycięcia z mięsa żyłek i przerostów tłuszczowych. Następnie pokrój je w drobną kostkę. Przełóż mięso do miski i wbij do niej jajka. Dopraw solą oraz pieprzem.

Ser żółty zetrzyj na tarce lub pokrój w drobną kostkę i także wrzuć do miski. Wsyp jeszcze skrobie i dodaj majonez. Wymieszaj masę i uformuj z niej równej wielkości kotlety.

Na patelni rozgrzej olej i wykładaj na niego uformowane kotleciki. Smaż je na złoty kolor z obu stron. Wykładaj je na ręcznik kuchenny, aby odciekły z nadmiaru tłuszczu. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej przepisów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić pyszne śledzie po myśliwsku. Ten tekst wyjaśnia sposób na klasyczne śledzie w oleju.

Kotlety siekane

Źródło zdjęcia: canva/Moseva, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: cukiernia-pychotki.blogspot.com

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Zaczynał pracę jako redaktor w serwisie smakosze.pl. Przez lata piął się po szczeblach przez stanowiska wydawnicze, w serwisach pyszne.pl, smakosze.pl oraz domekiogrodek.pl. Przez ponad rok dbał o serwis domekiogrodek.pl jako redaktor naczelny. Profesjonalnie kulinariami zajmuje się ponad sześć lat, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuje się już od dzieciństwa. W swoich tekstach stara się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl