Smakosze.pl Przepisy Cudnie pyszne kotlety słoneczne - schabowe i mielone nie mają do nich podejścia
canva/larik_malasha, Getty Images

Cudnie pyszne kotlety słoneczne - schabowe i mielone nie mają do nich podejścia

6 listopada 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Kotlety słoneczne z kurczaka to doskonały pomysł na obiad, gdy znudziły się już klasyczne kotlety. Siekane mięso świetnie komponuje się ze świeżymi surówkami oraz ziemniakami. Z pewnością każdy z domowników będzie prosił cię o dokładkę.

Kotlety słoneczne z piersi kurczaka to tak naprawdę kotlety z siekanego mięsa, które mają zupełnie inną fakturę niż standardowe - bardziej przypominają kotlety mielone, gdyż są delikatniejsze.

Do mięsa można dodać wiele produktów i wcale nie trzeba się ograniczać. Pysznie smakują z kukurydzą czy siekaną papryką, dlatego wszystko zależy od tego, na co masz akurat ochotę.

Przepis na kotlety słoneczne

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka

  • 3 jajka

  • 2 łyżki skrobi

  • 2 łyżki sera żółtego

  • 2 łyżki majonezu

  • olej

  • sól

  • pieprz

Zacznij od wycięcia z mięsa żyłek i przerostów tłuszczowych. Następnie pokrój je w drobną kostkę. Przełóż mięso do miski i wbij do niej jajka. Dopraw solą oraz pieprzem.

Ser żółty zetrzyj na tarce lub pokrój w drobną kostkę i także wrzuć do miski. Wsyp jeszcze skrobie i dodaj majonez. Wymieszaj masę i uformuj z niej równej wielkości kotlety.

Na patelni rozgrzej olej i wykładaj na niego uformowane kotleciki. Smaż je na złoty kolor z obu stron. Wykładaj je na ręcznik kuchenny, aby odciekły z nadmiaru tłuszczu. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej przepisów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić pyszne śledzie po myśliwsku. Ten tekst wyjaśnia sposób na klasyczne śledzie w oleju.

Kotlety siekane

Źródło zdjęcia: canva/Moseva, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: cukiernia-pychotki.blogspot.com

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy