Smakosze.pl
Śledzie w oleju

canva/Ilia Nesolenyi, Getty Images

Jak zrobić śledzie w oleju?

9 Października 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Śledzie można przygotować na wiele sposób, lecz najpopularniejszym jest ciągle zalanie ich olejem. Co ciekawe, nie trzeba kupować gotowców ze sklepu. W domowym zaciszu sporządzisz je z wielką łatwością.

Śledzie w oleju to doskonały sposób na długie zakonserwowanie śledzi (jeśli pakujemy je do słoików), które bez tego szybko by się zepsuły. Cały proces jest szybki, a efekty przechodzą największe oczekiwania.

Pamiętaj, aby do tego typu przetworów używać składników jak najlepszej jakości. To od nich bowiem zależy, czy po otwarciu słoika mięso śledzi będzie dobrze smakować.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na śledzie w oleju

Składniki:

  • 8 filetów śledziowych solonych

  • 2,5 cebuli

  • 1 jabłko

  • szklanka mleka

  • szklanka wody

  • olej

  • sok z cytryny

  • 2 łyżeczki cukru

  • 1 cytryna

Zacznij od namoczenia śledzi w wodzie i mleku przez dwie godziny. Wyłów je, dokładnie odsącz z płynu i pokrój w niewielkie dzwonki, które będą ładnie się prezentować.

zupa pomidorowa

Kiedy należy dodać koncentrat do zupy pomidorowej?

CZYTAJ DALEJ

Dzwonki ułóż na półmisku, skrop sokiem z cytryny i polej olejem w taki sposób, aby tłuszcz zakrył każdy kawałek mięsa. Obierz cebulę i posiekaj w bardzo drobną kostkę.

Obierz i umyj jabłko, wytnij gniazdo nasienne i posiekaj w drobną kostkę. Skrop je sokiem z cytryny. Wymieszaj cebulę i jabłko z cukrem, solą i odrobina oleju. Rozłóż je na śledziach i ozdób je plastrami cytryny.

Śledzie w oleju

Źródło: canva/LIgorko, Getty Images

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

CZY ZNASZ TE STAROPOLSKIE POTRAWY? WIELE Z NICH ZOSTAŁO ZAPOMNIANYCH

Pytanie 1 z 6

Gramatka to:

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: beszamel.se.p

Zapraszamy na nasz Instagram

Adam MoskalAutor

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Zupa ogórkowa z dodatkiem kaszy jaglanej

Czytaj więcej >

Przepisy

Prosty przepis na ptysie

Czytaj więcej >
Ciasteczka maślane od Ani Starmach

Przepisy

Kruche ciasteczka maślane od Ani Starmach

Czytaj więcej >
Kogel-mogel

Przepisy

Przepis na kogel-mogel jak za dawnych lat

Czytaj więcej >
Surówka z selera

Przepisy

Przepis na ekspresową surówkę z selera, marchewki i jabłka

Czytaj więcej >

Przepisy

Przepis na wegetariańską zupę ogórkową

Czytaj więcej >