Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Prosty przepis na pyszne śledzie po myśliwsku

Prosty przepis na pyszne śledzie po myśliwsku

Śledzie po myśliwsku
canva/JackF

Śledzie królują na polskich stołach w święta. Nie musicie jednak czekać, by delektować się wyjątkowym smakiem tej ryby. Przyrządźcie je już dziś w wersji po myśliwsku i zaskoczcie swoich gości tą pyszną przystawką z dodatkiem grzybów.

Zdradzaliśmy wam jak przyrządzić smaczne śledzie w oleju. Prezentowaliśmy też już recepturę na te pod pierzynką, z dodatkiem soczystych, winnych jabłek. Dziś zachęcamy do odkrycia śledzi w połączeniu z pysznymi leśnymi grzybami. Smakują one idealnie ze świeżym pieczywem posmarowanym masłem.

Przepis na obłędnie pyszne śledzie po myśliwsku

Składniki:

  • 500 g solonych śledzi

  • 1 szklanka suszonych grzybów

  • 1 średnia cebula

  • 2 szklanki wody

  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego

  • 3 łyżki octu jabłkowego

  • 3 łyżki przecieru pomidorowego

  • 1 łyżka cukru

  • 2 liście laurowe

Składniki na marynatę:

  • 3 średnie cebule

  • 3 szklanki wody

  • 1 szklanki octu spirytusowego 10%

  • 1/2 szklanki cukru

  • 3 ziarna ziela angielskiego

  • 3 liście laurowe

  • 1 łyżeczka gorczycy

Przygotowanie:

Cebulę obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Wkładamy je do garnka lub większego rondelka. Dodajemy pozostałe składniki marynaty, zagotowujemy i odstawiamy do przestudzenia.

Śledzie umieszczamy w dużym słoju, zalewamy je marynatą i odstawiamy na dobę do lodówki. Po tym czasie wyciągamy śledzie oraz połowę cebuli z zalewy. Pozostałą cebulę zachowujemy do przygotowania innej sałatki śledziowej.

Rybę kroimy na mniejsze kawałki. Grzyby zalewamy wodą i gotujemy przez 30 minut. Wyjmujemy je przy pomocy łyżki cedzakowej i kroimy w cienkie plasterki. Wodę z gotowania zachowujemy.

Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju. Dodajemy cebulę, oprószamy ją solą i szklimy. Dodajemy grzyby oraz liście laurowe i smażymy na małym ogniu przez kilka minut.

Podlewamy wodą z gotowania grzybów, redukując do połowy płyn. Dodajemy przecier pomidorowy, ocet, cukier oraz olej. Dokładnie mieszamy i studzimy.

Śledzie mieszamy z sosem grzybowo-pomidorowym, dodajemy cebulę z marynaty. Odstawiamy do schłodzenia. Przechowujemy w lodowce do tygodnia od przyrządzenia. Smacznego.

Śledzie w słoiku
Śledzie w słoiku

Źródło zdjęcia: canva/Murika

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: cafebabilon

Zapraszamy na nasz Instagram