Smakosze.pl Przepisy Cudny patent na ziemniaki z grilla. Z jednym dodatkiem smakują najlepiej
canva/pato patoouu

Cudny patent na ziemniaki z grilla. Z jednym dodatkiem smakują najlepiej

27 kwietnia 2022

Ziemniaki pieczone są jedną z pysznym bezmięsnych potraw z grilla. Dodatek masła czosnkowego z ziołami sprawi, że będą niezwykle aromatyczne, a w chrupiącej skórce znajdziemy niezwykle delikatny, rozpływający się w ustach miąższ. Koniecznie spróbujcie — będziecie zachwyceni tym smakiem.

Ziemniaki lubi wielu smakoszy. Nic dziwnego skoro doskonale smakują zarówno w zarówno postaci chrupiących placków , jak i w wyśmienitej zapiekance z warzywami . Tym razem — ze względu na zbliżające się otwarcie sezonu grillowego — proponujemy wam pyszny pieczony rarytas. Skradnie serca nawet najbardziej wybrednych smakoszy. Spróbujecie?

Przepis na ziemniaki z grilla z masłem czosnkowym

Składniki:

  • 500 g ziemniaków

  • 100 g miękkiego masła

  • 2 większe ząbki czosnku

  • po pół pęczka natki pietruszki i koperku

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Przygotowanie:

Ziemniaki szorujemy. Gotujemy je w mundurkach przez 10 minut, a następnie studzimy. Masło łączymy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, posiekaną natką pietruszki oraz koperkiem. Doprawiamy je solą wedle uznania.

Ziemniaki nacinamy na krzyż. W powstałych otworach umieszczamy po łyżeczce przygotowanego masła, posypujemy odrobiną ziół prowansalskich. Bulwy zawijamy w folię aluminiową, a następnie układamy na rozgrzanym grillu.

Pieczemy do miękkości. Stan ziemniaków najlepiej sprawdzać korzystając z długiej wykałaczki, takiej jak do szaszłyków . Gdy gładko wejdzie w warzywo, będzie ono gotowe do jedzenia. Warto oprószyć je dodatkowo świeżo zmielonym pieprzem i podać z sosem pomidorowym.

Wskazówka: poza sezonem grillowym ziemniaki możecie przygotować w piekarniku. Będą idealne do każdego obiadu.

Ziemniaki z grilla to idealny dodatek do mięs
Ziemniaki z grilla to idealny dodatek do mięs

Źródło zdjęcia: canva/Tadulia

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: winiary

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy