Cudny patent na ziemniaki z grilla. Z jednym dodatkiem smakują najlepiej
Ziemniaki pieczone są jedną z pysznym bezmięsnych potraw z grilla. Dodatek masła czosnkowego z ziołami sprawi, że będą niezwykle aromatyczne, a w chrupiącej skórce znajdziemy niezwykle delikatny, rozpływający się w ustach miąższ. Koniecznie spróbujcie — będziecie zachwyceni tym smakiem.
Ziemniaki lubi wielu smakoszy. Nic dziwnego skoro doskonale smakują zarówno w zarówno postaci chrupiących placków , jak i w wyśmienitej zapiekance z warzywami . Tym razem — ze względu na zbliżające się otwarcie sezonu grillowego — proponujemy wam pyszny pieczony rarytas. Skradnie serca nawet najbardziej wybrednych smakoszy. Spróbujecie?
Przepis na ziemniaki z grilla z masłem czosnkowym
Składniki:
-
500 g ziemniaków
-
100 g miękkiego masła
-
2 większe ząbki czosnku
-
po pół pęczka natki pietruszki i koperku
-
sól i pieprz w ilości do smaku
Przygotowanie:
Ziemniaki szorujemy. Gotujemy je w mundurkach przez 10 minut, a następnie studzimy. Masło łączymy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, posiekaną natką pietruszki oraz koperkiem. Doprawiamy je solą wedle uznania.
Ziemniaki nacinamy na krzyż. W powstałych otworach umieszczamy po łyżeczce przygotowanego masła, posypujemy odrobiną ziół prowansalskich. Bulwy zawijamy w folię aluminiową, a następnie układamy na rozgrzanym grillu.
Pieczemy do miękkości. Stan ziemniaków najlepiej sprawdzać korzystając z długiej wykałaczki, takiej jak do szaszłyków . Gdy gładko wejdzie w warzywo, będzie ono gotowe do jedzenia. Warto oprószyć je dodatkowo świeżo zmielonym pieprzem i podać z sosem pomidorowym.
Wskazówka: poza sezonem grillowym ziemniaki możecie przygotować w piekarniku. Będą idealne do każdego obiadu.
Źródło zdjęcia: canva/Tadulia
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Jak zrobić soczystą wątróbkę z grilla? Prosty i skuteczny sposób
-
Idealnie soczysta i aromatyczna pierś z kurczaka z grilla. Nie ma lepszej
Źródło: winiary