Zachwycająca, błyskawiczna zapiekanka ziemniaczana od Okrasy
Jeśli masz już dosyć kotletów i dań mięsnych mamy dla ciebie ciekawą propozycję na dzisiejszy obiad. Przygotuj zachwycającą, błyskawiczną zapiekankę ziemniaczaną według Karola Okrasy. Nie potrzebujesz wielu dodatków, ani nawet grama mięsa, przy zapiekance nie ma też dużo pracy. Gwarantujemy, że ta potrawa będzie przyjemną odmianą dla domowników.
Choć to dania mięsne uważane są za najbardziej pożywne, to jednak nie każdy za mięsem przepada. Zresztą ile można go jeść. Mięso nie jest ani zdrowe, ani nie powinniśmy spożywać go zbyt często. Dlatego od czasu do czasu warto zrobić sobie obiadową odmianę, nawet jeśli jest się mięsożercą.
W zapiekance proponowanej przez Karola Okrasę nie ma krzty mięsa. Jej podstawą są ziemniaki, a ważnym smakowym dodatkiem pieczarki i suszone pomidory. Smak całości dopełniają przyprawy i aksamitna śmietanka.
Zachwycająca, błyskawiczna zapiekanka ziemniaczana od Okrasy
Składniki:
1 kg ziemniaków
50 dag pieczarek
olej
1 łyżka masła
1 cebula
1 słoiczek suszonych pomidorów w oleju
500 ml śmietanki 30 proc.
2 ząbki czosnku
gałązka świeżego rozmarynu
majeranek
natka pietruszki
masło i mąka do wysypania formy
5 dag twardego, startego sera
kilka pomidorków koktajlowych
sól, pieprz
Przygotowanie zapiekanki ziemniaczanej
Ziemniaki umyj, obierz, opłucz. Pokrój w plastry grubości ok. 1/2 cm, wrzuć na osolony wrzątek, gotuj ok. 10 minut, odcedź. Pieczarki oczyść, pokrój w plasterki, przesmaż na 2 łyżkach oleju. Dodaj masło, oprósz je solą i pieprzem, smaż, aż odparuje cały płyn.
Cebulę obierz, pokrój w kostkę, dodaj do pieczarek. Całość przesmaż, by cebula delikatnie zmiękła. Dodaj łyżkę oleju z suszonych pomidorów oraz listki rozmarynu, wymieszaj, chwilę przesmaż.
Obgotowane ziemniaki wymieszaj w garnku ze śmietanką. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojone w paski, suszone pomidory oraz podsmażone pieczarki. Wymieszaj, zagotuj, gotuj, aż sos zgęstnieje. Dopraw majerankiem, wymieszaj z posiekaną natką pietruszki (odłóż 2-3 gałązki do dekoracji).
Naczynie do zapiekania wysmaruj masłem, oprósz mąką. Przełóż do niego zawartość garnka, lekko ubij łyżką. Wierzch posyp startym serem. Całość zapiekaj ok. 50 minut w piekarniku o temperaturze 170 st. C.
Pomidorki koktajlowe umyj, osusz, każdy przekrój na pół. Pomidorki wymieszaj z listkami natki pietruszki i 2-3 łyżkami oleju z pomidorów. Mieszanką polej zapiekankę, od razu podawaj.
Więcej inspiracji na pyszne dania obiadowe znajdziesz na naszej stronie. Zobacz, jak przygotować kalafior zapiekany w sosie serowym, a także jak zrobić pożywne kotlety ruskie.
Źródło zdjęcia: canva/Svetlana Lukenko
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: kuchnialidla