Smakosze.pl Przepisy Cudowne kotlety schabowe pod ziemniaczaną pierzynką
Canva / bonchan

Cudowne kotlety schabowe pod ziemniaczaną pierzynką

20 lipca 2021
Autor tekstu: Jakub Kossakowski

Kotlety schabowe są jednym z najbardziej kultowych dań naszej rodzimej kuchni. W każdym domostwie przyrządza się je odrobinę inaczej. Dziś sięgniemy po przepis na kotlety schabowe pod ziemniaczano-serową pierzynką.

Smakowite kotlety schabowe niejednokrotnie przyprawiały nas o szybsze bicie serca. Okazuje się, że możemy przyrządzić je w bardziej niekonwencjonalny sposób. Kotlety schabowe pod pierzynką z ziemniaków zrobią furorę wśród domowników. Prośby o dokładkę są pewne.

Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:

Kotlety schabowe w przepysznej odsłonie zachwycą najbliższych

Nie da się ukryć, że kotlety schabowe zajmują szczególne miejsce wśród swojskich specjałów. Nie bez powodu wielu smakoszy zajada się nimi z miłą chęcią. Niedawno prezentowaliśmy przepis na chrupiące kotlety schabowe z piekarnika .

Tym razem kotlety schabowe przykryjemy pierzynką z ziemniaków i sera. Receptura jest banalnie prosta i nawet mniej doświadczeni smakosze poradzą sobie z nią bez najmniejszych problemów . Co nam będzie potrzebne?

  • 5 dużych kawałków schabu

  • 90 g sera żółtego

  • 400 g obranych ziemniaków

  • 2 cebule

  • 120 g majonezu

  • 90 g keczupu

  • sól

  • pieprz

  • czosnek

  • papryka wędzona

  • mąka

Niezawodny przepis na kotlety schabowe pod ziemniaczaną pierzynką

Na początku musimy rozbić mięso przy użyciu tłuczka. W jednym z wcześniejszych artykułów informowaliśmy o jego ukrytej funkcji . Schab obtaczamy w przyprawach i owijamy folią spożywczą. Zawiniątka wstawiamy na godzinę do lodówki.

Kiedy czas dobiegnie końca, kotlety schabowe obtaczamy w mące i smażymy na lekko złocisty kolor. Odkładamy je na ręczniki papierowe, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Teraz przyszła pora na ziemniaki .

Obrane bulwy ścieramy na tarce. Podobnie postępujemy z cebulą. Całość mieszamy z czosnkiem, solą i pieprzem. Odciskamy nadmiar płynów. Ser także ścieramy na tarce. Kotlety schabowe wykładamy na blasze wyścielonej papierem do pieczenia. Przykrywamy je, ketchupem, majonezem, masą ziemniaczaną i startym serem .

Tak przygotowane kotlety schabowe pieczemy przez około 40 minut w 180 stopniach Celsjusza . Domownicy z pewnością będą zachwyceni taką propozycją obiadową. Specjał momentalnie znika z talerzy.

Pieczone kotlety schabowe
Pieczone kotlety schabowe

Canva / Fun4lif3

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Prześlij przepis

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Jakub Kossakowski

Koordynator i wydawca portalu Smakosze.pl. Fascynują mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje własne przepisy na smakołyki. 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy