Cudowne, pieczone pierogi faszerowane z serem
Pierogi pieczone to lekka i chrupiąca wersja tradycyjnej polskiej potrawy. Te wykonane z ciasta drożdżowego z dodatkiem słodkiego serka, to idealna przekąska do kawy. Koniecznie spróbujcie tego pysznego smakołyku.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na smakowite pieczone drożdżowe pierogi
Z poniższej ilości składników przygotujecie 20-25 sztuk pierogów .
Składniki na ciasto drożdżowe:
-
320 g mąki pszennej + do podsypywania
-
200 ml wody lub mleka
-
10 g drożdży świeżych
-
1 łyżka cukru
-
1/2 łyżeczki soli
-
1 łyżka oleju lub masła
Składniki na nadzienie:
-
400 g twarogu
-
50 g cukru wanilinowego
-
1-2 żółtka
Dodatkowo:
-
1 jajko do posmarowania pierogów po wierzchu
Przygotowanie:
Składniki ocieplamy do temperatury pokojowej. Drożdże mieszamy z cukrem, dodajemy wodę oraz 3 łyżki mąki. Całość ponownie mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsca do wyrośnięcia rozczynu .
Mąkę przesiewamy do miski, łączymy z rozczynem , pozostałą wodą i solą. Składniki dokładnie mieszamy, a następnie wlewamy olej. Ciasto wyrabiamy , aż stanie się gładkie i elastyczne.
Ciasto przykrywamy ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. W międzyczasie przygotowujemy nadzienie. Twaróg rozdrabniamy widelcem , dodajemy do niego cukier oraz żółtka.
Wyrośnięte ciasto krótko wyrabiamy, a następnie rozwałkowujemy , w miarę potrzeby podsypując mąką. Za pomocą szklanki lub okrągłej foremki wycinamy krążki . Na każdy z nich wykładamy nadzienie i zlepiamy brzegi ciasta, formując pierogi .
Odkładamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia , w sporych odstępach od siebie. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy jeszcze na chwilę, by jeszcze odrobinę wyrosły. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni Celsjusza. Pierogi smarujemy rozmąconym jajem, a następnie blachę wkładamy do piekarnika.
Pieczemy przez 15-25 minut, do zrumienienia. Podajemy na ciepło lub na zimno. Możemy je posypać cukrem pudrem lub odrobiną kakao .
Jeśli spodobał wam się ten przepis, sprawdźcie inne przepisy na słodkie pierożki. Z pewnością spodobają wam się te z jagodami . Możecie też zerknąć jak przygotować pieczone pierogi z jabłkami .
Źródło zdjęcia: canva/Anna Łukasiewicz
Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: smakolykibereniki