Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Fantastyczne pierogi z jagodami, zawsze wychodzą idealnie
Jakub Kossakowski
Jakub Kossakowski 19.08.2021 02:00

Fantastyczne pierogi z jagodami, zawsze wychodzą idealnie

Idealne pierogi z jagodami
Canva / Bartosz Luczak

Pierogi z jagodami są jednym z najlepszych specjałów, którymi raczymy się latem. Owoce zawinięte w cieście można przygotować na wiele sposobów. Jagody warto po umyciu oprószyć odrobiną mąki. Wówczas farsz jest jeszcze lepszy.

Nie da się ukryć, że pierogi z jagodami cieszą się sporym uznaniem wśród smakoszy. Letni specjał zachwyci nawet najbardziej wybrednych wielbicieli swojskiej kuchni, jeśli zastosujemy nieoczywistą sztuczkę.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Wyborne pierogi z jagodami z niecodziennym dodatkiem

Pierogi wielokrotnie przyprawiały nas o szybsze bicie serca. Jakiś czas temu prezentowaliśmy przepis na wyśmienite danie, w którym gościły truskawki. Dziś wykorzystamy równie smakowite jagody.

Perfekcyjne pierogi z jagodami powinny mieć dosyć gęsty farsz. Właśnie taki efekt osiągniemy, jeśli owoce oprószymy odrobiną mąki. Domownicy momentalnie spałaszują pierogi w tej odsłonie. Jakich składników potrzebujemy?

Ciasto:

  • 300 g mąki pszennej

  • 200 ml wrzącej wody

  • 30 g masła

  • odrobina soli

Nadzienie:

  • 150 g jagód

  • 15 g mąki

Przepis na idealne pierogi z jagodami

Na początku mąkę przesiewamy do miski razem z solą. We wrzątku rozpuszczamy masło i stopniowo przelewamy je do pozostałych składników. Jednocześnie mieszamy wszystko łyżką. Powstałe ciasto przekładamy na blat oprószony mąką.

Ciasto wyrabiamy rękoma przez około 10 minut. Przekładamy je z powrotem do miski i odstawiamy na pół godziny. Teraz przyszła pora na farsz. Jagody starannie myjemy. Owoce osuszamy w ręcznikach papierowych i posypujemy mąką.

Gotowe ciasto wyjmujemy z miski i dzielimy na cztery części. Wałkujemy je na płasko. Przy użyciu szklanki wycinamy okręgi. Na ich środku umieszczamy łyżkę jagodowego farszu. Lepimy pierogi. W jednym z wcześniejszych artykułów wyjaśnialiśmy, jak robić to skutecznie.

Pierogi umieszczamy partiami w osolonym wrzątku. Kiedy wypłyną na powierzchnię, czekamy jeszcze 2 minuty. Po tym czasie danie powinno być gotowe. Możemy zaserwować je ze śmietaną lub cukrem.

Pierogi z jagodami wyjdą idealnie
Pierogi z jagodami wyjdą idealnie

Canva / Rome2015

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Kwestia Smaku

Zapraszamy na nasz Instagram