Smakosze.pl
Idealne pierogi z jagodami

Canva / Bartosz Luczak

Fantastyczne pierogi z jagodami, zawsze wychodzą idealnie

19 Sierpnia 2021

Autor tekstu:

Jakub Kossakowski

Udostępnij:

Pierogi z jagodami są jednym z najlepszych specjałów, którymi raczymy się latem. Owoce zawinięte w cieście można przygotować na wiele sposobów. Jagody warto po umyciu oprószyć odrobiną mąki. Wówczas farsz jest jeszcze lepszy.

Nie da się ukryć, że pierogi z jagodami cieszą się sporym uznaniem wśród smakoszy. Letni specjał zachwyci nawet najbardziej wybrednych wielbicieli swojskiej kuchni, jeśli zastosujemy nieoczywistą sztuczkę.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Wyborne pierogi z jagodami z niecodziennym dodatkiem

Pierogi wielokrotnie przyprawiały nas o szybsze bicie serca. Jakiś czas temu prezentowaliśmy przepis na wyśmienite danie, w którym gościły truskawki. Dziś wykorzystamy równie smakowite jagody.

Perfekcyjne pierogi z jagodami powinny mieć dosyć gęsty farsz. Właśnie taki efekt osiągniemy, jeśli owoce oprószymy odrobiną mąki. Domownicy momentalnie spałaszują pierogi w tej odsłonie. Jakich składników potrzebujemy?

Ciasto:

  • 300 g mąki pszennej

  • 200 ml wrzącej wody

  • 30 g masła

  • odrobina soli

Nadzienie:

  • 150 g jagód

  • 15 g mąki

Kokosanki w przepysznej odsłonie

Prosty przepis na domowe kokosanki

CZYTAJ DALEJ

Przepis na idealne pierogi z jagodami

Na początku mąkę przesiewamy do miski razem z solą. We wrzątku rozpuszczamy masło i stopniowo przelewamy je do pozostałych składników. Jednocześnie mieszamy wszystko łyżką. Powstałe ciasto przekładamy na blat oprószony mąką.

Ciasto wyrabiamy rękoma przez około 10 minut. Przekładamy je z powrotem do miski i odstawiamy na pół godziny. Teraz przyszła pora na farsz. Jagody starannie myjemy. Owoce osuszamy w ręcznikach papierowych i posypujemy mąką.

Gotowe ciasto wyjmujemy z miski i dzielimy na cztery części. Wałkujemy je na płasko. Przy użyciu szklanki wycinamy okręgi. Na ich środku umieszczamy łyżkę jagodowego farszu. Lepimy pierogi. W jednym z wcześniejszych artykułów wyjaśnialiśmy, jak robić to skutecznie.

Pierogi umieszczamy partiami w osolonym wrzątku. Kiedy wypłyną na powierzchnię, czekamy jeszcze 2 minuty. Po tym czasie danie powinno być gotowe. Możemy zaserwować je ze śmietaną lub cukrem.

Pierogi z jagodami wyjdą idealnie

Pierogi z jagodami wyjdą idealnie

Canva / Rome2015

Jak dobrze znasz tradycyjne, polskie potrawy? Tylko geniusz zdobędzie komplet punktów

Pytanie 1 z 9

Farsz w pierogach ruskich musi zawierać

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Kwestia Smaku

Zapraszamy na nasz Instagram

Jakub KossakowskiAutor

Wydawca serwisu Smakosze. Już od najmłodszych lat fascynowały mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości różnorodnych połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje w

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

patisony na blacie

Przepisy

Rozkosznie pyszne marynowane patisony z papryką

Czytaj więcej >

Przepisy

Szybka sałatka makaronowa z tuńczykiem

Czytaj więcej >

Przepisy

Gołąbki z cudowną, serową niespodzianką - obiadowy ideał

Czytaj więcej >

Przepisy

Koktajl z mrożonych owoców

Czytaj więcej >

Przepisy

Najlepsza, przedwojenna receptura na puszyste racuchy

Czytaj więcej >

Przepisy

Delikatne ciasto rafaello

Czytaj więcej >