Smakosze.pl Produkty Cudowne zalety jagody kamczackiej
Akchamczuk, Getty Images

Cudowne zalety jagody kamczackiej

2 lipca 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Jagoda kamczacka jest doskonałym sposobem na uprawę krzewów w twoim ogrodzie. Jej owoce przypominają borówkę amerykańską i można z nich robić napary, konfitury i nalewki. Pomagają na choroby układu krążenia, cukrzycy oraz zakażeniach.

Jagoda kamczacka nie ma kształtu jak klasyczne borówki amerykańskie - są one podłużne i niekiedy większe. Mimo to ich smak jest bardzo podobny do borówki, a właściwości prozdrowotne są jeszcze większe.

Borówki amerykańskie uwielbia praktycznie każdy z nas, w końcu można jeść je zarówno jako słodką przekąskę, czy dodatek do deserów. Jagoda kamczacka zawiera jednak wiele innych wartości odżywczych, przez co warto hodować ją w swoim ogrodzie.

Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:

Zalety jagody kamczackiej

Krzew pochodzi z Azji Północno-Wschodniej i rośnie w rejonach, gdzie średnia temperatura jest stosunkowo niska - z tego powodu doskonale nadaje się do hodowania w polskich warunkach atmosferycznych.

Owoce wiciokrzewu kamczackiego osiągają około 2-3 cm długości, mają fioletowo-czarny kolor, podłużny kształt i pokryte są niebieskawym nalotem, bardzo przypominającym ten na klasycznych borówkach.

Ich smak różni się mimo wszystko od znanych jagód - charakteryzuje się bowiem słodko-kwaśnymi nutami, w których wyczuwalna jest delikatna goryczka. Dlatego pasują jako dodatek do deserów, kontrastując ze słodyczą kremów i ciast.

Projekt bez tytułu - 2021-07-02T083727.410
undefined

Źródło: undefined undefined, Getty Images

Właściwości jagody kamczackiej

Owoce te zawierają liczne związki fenolowe, takie jak antocyjany, flawonoidy, proantocyjanidyny i kwasy fenolowe. Mają one wpływ na wolne rodniki, a także wykazują działanie przeciwutleniające.

W ich wnętrzu skrywa się wiele witamin, w tym witamina C, A, a także witaminy z grupy B. Dzięki temu jagody uzupełniają ewentualne niedobory i poprawiają funkcjonowanie organizmu.

Jeśli chcesz poznać więcej ciekawostek, zajrzyj do innych naszych newsów. W tym artykule opisujemy tragiczne wydarzenia - 3-letnie dziecko zmarło po zjedzeniu płatków śniadaniowych. Ten tekst poświęcony został sokowi ze świeżego buraka oraz jego prozdrowotnym właściwościom.

Ponadto duża ilość minerałów, w tym żelazo, krzem, magnez, mangan, miedź, fosfor, również wpływa na zachowanie należytych funkcji ludzkiego ciała.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: medonet.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy