Cudowny przepis Ewy Wachowicz na pyszne ciasto z jabłkami
Jabłecznik Ewy Wachowicz jest wręcz idealnym ciastem do ugoszczenia każdego gościa. Słodki i aromatyczny farsz jabłkowy, otulony kruchym ciastem i lukrem z białek. Takie połączenie ciężko pobić innym deserem.
Jabłecznik Ewy Wachowicz zachwyca nie tylko prostotą wykonania czy wspaniałym smakiem. Dzięki zrobieniu lukru z białek prezentuje się nad wyraz okazale.
Jabłka w zależności od preferencji kucharza, warto albo zetrzeć na tarce, albo pokroić w kawałki. Druga opcja da farsz bardziej zbity, z kolei tarte jabłka utworzą pyszny mus.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na jabłecznik Ewy Wachowicz
Składniki:
-
300 g masła
-
300 g cukru
-
1 łyżka ekstraktu waniliowego
-
1 jajko
-
2 żółtka
-
125 g śmietany 18%
-
650 g mąki
-
1 łyżeczka sody oczyszczonej
-
2 kg jabłek
-
3 łyżeczki cynamonu
-
2 białka
-
150 g cukru pudru
Zacznij od utarcia masła z cukrem i ekstraktem waniliowym. Wbij 1 jajko i dwa żółtka. Zmiksuj mikserem, dodaj śmietanę, proszek do pieczenia i mąkę. Wymieszaj ciasto rękoma.
Podziel ciasto na dwie części. 2/3 ciasta włóż do lodówki, a resztę ułóż w formie wysmarowanej masłem i bułką tartą. Piecz ciasto przez 20 minut w 180 stopniach Celsjusza. Jabłka umyj, obierz ze skórki, wytnij gniazda nasienne i upraż wraz z cynamonem na patelni.
Odłożone ciasto rozwałkuj na kształt formy. Wyłóż jabłka na spód, a na nie połóż resztę ciasta. Nakłuj widelcem i piecz przez 40 minut w tej samej temperaturze. Białka ubij delikatnie z cukrem pudrem i wyłóż je na gorące ciasto. Podawaj po 20 minutach.
Źródło: canva/jenifoto, Getty Images Pro
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: gotowanie.onet.pl