Cudowny przepis na rozgrzewający kapuśniak
Jeśli zastanawiasz się jaką zupę ugotować w chłodniejsze dni, to sugerujemy kapuśniak. Jest pożywny, więc szybko nasyci i doda energii. Poznaj cudowny przepis na rozgrzewający kapuśniak.
Nie byłoby kapuśniaku, gdyby nie kiszona kapusta. To ona stanowi o smaku tej zupy, a także o jej właściwościach. Kapuśniak, choć jest ciężką zupą, dobrze działa na przewód pokarmowy. Ważnym składnikiem kapuśniaku jest też wędzonka. Wędzone żeberka, kości czy boczek sprawią, że zupa ta nabierze doskonałego smaku.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Cudowny przepis na rozgrzewający kapuśniak
Składniki:
-
50 dag wędzonych żeberek
-
2 listki laurowe
-
po 3-4 ziarna ziela angielskiego i czarnego pieprzu
-
1 marchewka
-
1 pietruszka
-
75 dag kiszonej kapusty
-
1 cebula
-
2 łyżki oleju
-
kminek
-
majeranek
-
2 ząbki czosnku
-
3 ziemniaki
-
sól, pieprz
Przygotowanie kapuśniaku
Żeberka pokrój na kawałki, zalej zimną wodą, zagotuj na średnim ogniu. Usuń szumowinę, dodaj listki laurowe, ziele angielskie i pieprz, gotuj powoli przez ok. 30 minut.
Do wywaru dodaj obraną marchewkę i pietruszkę, a także kiszoną kapustę wraz z sokiem. Gotuj na niedużym ogniu.
Cebulę obierz, pokrój w kostkę, zeszklij, a nawet lekko zrumień na oleju. Dodaj do zupy razem z kminkiem i majerankiem. Całość gotuj ok. godzinę.
Do zupy dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, gotuj jeszcze 5 minut. Zupę dopraw do smaku solą i pieprzem. Podawaj z ugotowanymi oddzielnie ziemniakami.
Wskazówka: Każdą porcję zupy możesz podać z żeberkiem. Żeberka możesz wcześniej wyjąć z zupy i z każdego usunąć kość.
Więcej przepisów na dania z kiszoną kapustą znajdziesz na naszej stronie. Zobacz jak zrobić łazanki z kiszoną kapustą , a także kotlety z kiszoną kapustą .
Źródło zdjęcia: canva/Evgeniy Skripnichenko Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: newsy.gotujmy