Smakosze.pl
Łazanki z kiszoną kapustą

Jakub Kossakowski / Materiały własne

Kultowe łazanki z kiszoną kapustą

27 Sierpnia 2021

Autor tekstu:

Jakub Kossakowski

Udostępnij:

Oczywiście potrawa na zdjęciu nie jest niczym innym jak kultowymi łazankami z kiszoną kapustą. Specjał dawniej cieszył się ogromną popularnością. Dziś jada się go raczej od święta. Nic nie stoi na przeszkodzie, by przygotować go również dziś. Przepis jest niezwykle prosty.

Łazanki z kiszoną kapustą niejednokrotnie przyprawiały nas o szczery zachwyt. Nietrudno natknąć się na smakoszy, którzy z miłą chęcią by je spałaszowali. Z pewnością warto wypróbować sprawdzony przepis na wyborne łazanki z kapustą kiszoną.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Łazanki z kiszoną kapustą - prosty i niedrogi specjał

W naszej rodzimej kuchni możemy natknąć się na wiele przepysznych dań, w których gości kiszona kapusta. Jakiś czas temu wyjaśnialiśmy, jak przygotować ją w domowym zaciszu. Dziś wypróbujemy przepis na łazanki z kiszoną kapustą.

Smakowite łazanki z kiszoną kapustą są nie lada specjałem, któremu bardzo ciężko się oprzeć. Ich przyrządzenie jest nad wyraz proste i każdy powinien sobie poradzić z poniższą recepturą. Jakie składniki będą nam potrzebne?

  • 500 g makaronu typu łazanki

  • cebula

  • 300 g pieczarek

  • 300 g kiszonej kapusty

  • oliwa

  • sól

  • pieprz

  • oregano

  • papryka słodka mielona

  • papryka wędzona

  • 10 ml sosu sojowego

Idealne ciasto na pierogi od Kuronia

Jak zrobić idealne ciasto na pierogi?

CZYTAJ DALEJ

Jak przygotować domowe łazanki z kiszoną kapustą?

Na początku rozdrabniamy pieczarki i podsmażamy je na rozgrzanej oliwie z dodatkiem soli, pieprzy i oregano. Możemy również sięgnąć po inne grzyby. Niedawno wspominaliśmy o tym, gdzie znajdziemy te leśne specjały.

Gotowe pieczarki odstawiamy na bok. Makaron przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na oliwie. Dodajemy do niej posiekaną kiszoną kapustę. Całość wzbogacamy o przyprawy.

Do kapusty dodajemy grzyby oraz ugotowany makaron. Wszystko podgrzewamy jeszcze przez kilka minut. Nasze łazanki z kiszoną kapustą są już gotowe. Danie z pewnością szybko zniknie z talerzy.

Łazanki z kiszoną kapustą

Łazanki z kiszoną kapustą

Canva / Зоряна Ивченко

Jak dobrze znasz potrawy z czasów PRL-u? Nie bądź zbyt pewny siebie, tylko geniusz zgadnie wszystkie odpowiedzi

Pytanie 1 z 10

Z czego najczęściej jadano kotlety w czasach PRL-u?

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Zapraszamy na nasz Instagram

Źródło: Haps

Jakub Kossakowski

Jestem absolwentem takich kierunków studiów jak psychopedagogika kreatywności i edukacja międzykulturowa. Fascynuje mnie otaczający świat, który najlepiej można poznać dzięki nauce. Za swoją pasję uznaję kulturę i sztukę. Głównie tą dotyczącą fonii i obrazu. Kulinaria również odgrywają istotną rolę w moim życiu i chętnie eksperymentuję w kuchni. Wcześniej pisałem treści dla portalu Pikio. Od jakiegoś czasu jestem związany z redakcją Smakoszy. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Kenwood Titanium Chef Baker XL KVL85

Produkty

Nowa odsłona kultowego robota planetarnego Kenwood Titanium Chef Baker XL KVL85

Czytaj więcej >

Produkty

Czym były wykopki?

Czytaj więcej >

Produkty

Dlaczego warto jadać rydze?

Czytaj więcej >

Produkty

Zaskakujące zdjęcie borowika

Czytaj więcej >

Produkty

GIS ostrzega przed jajkami z Biedronki

Czytaj więcej >

Produkty

Jak wykorzystać w kuchni maślaki ?

Czytaj więcej >