Smakosze.pl
Łazanki z kiszoną kapustą

Jakub Kossakowski / Materiały własne

Kultowe łazanki z kiszoną kapustą

3 Września 2021

Autor tekstu:

Jakub Kossakowski

Udostępnij:

Oczywiście potrawa na zdjęciu nie jest niczym innym jak kultowymi łazankami z kiszoną kapustą. Specjał dawniej cieszył się ogromną popularnością. Dziś jada się go raczej od święta. Nic nie stoi na przeszkodzie, by przygotować go również dziś. Przepis jest niezwykle prosty.

Łazanki z kiszoną kapustą niejednokrotnie przyprawiały nas o szczery zachwyt. Nietrudno natknąć się na smakoszy, którzy z miłą chęcią by je spałaszowali. Z pewnością warto wypróbować sprawdzony przepis na wyborne łazanki z kapustą kiszoną.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Łazanki z kiszoną kapustą - prosty i niedrogi specjał

W naszej rodzimej kuchni możemy natknąć się na wiele przepysznych dań, w których gości kiszona kapusta. Jakiś czas temu wyjaśnialiśmy, jak przygotować ją w domowym zaciszu. Dziś wypróbujemy przepis na łazanki z kiszoną kapustą.

Smakowite łazanki z kiszoną kapustą są nie lada specjałem, któremu bardzo ciężko się oprzeć. Ich przyrządzenie jest nad wyraz proste i każdy powinien sobie poradzić z poniższą recepturą. Jakie składniki będą nam potrzebne?

  • 500 g makaronu typu łazanki

  • cebula

  • 300 g pieczarek

  • 300 g kiszonej kapusty

  • oliwa

  • sól

  • pieprz

  • oregano

  • papryka słodka mielona

  • papryka wędzona

  • 10 ml sosu sojowego

Idealne ciasto na pierogi od Kuronia

Jak zrobić idealne ciasto na pierogi?

CZYTAJ DALEJ

Jak przygotować domowe łazanki z kiszoną kapustą?

Na początku rozdrabniamy pieczarki i podsmażamy je na rozgrzanej oliwie z dodatkiem soli, pieprzy i oregano. Możemy również sięgnąć po inne grzyby. Niedawno wspominaliśmy o tym, gdzie znajdziemy te leśne specjały.

Gotowe pieczarki odstawiamy na bok. Makaron przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na oliwie. Dodajemy do niej posiekaną kiszoną kapustę. Całość wzbogacamy o przyprawy.

Do kapusty dodajemy grzyby oraz ugotowany makaron. Wszystko podgrzewamy jeszcze przez kilka minut. Nasze łazanki z kiszoną kapustą są już gotowe. Danie z pewnością szybko zniknie z talerzy.

Łazanki z kiszoną kapustą

Łazanki z kiszoną kapustą

Canva / Зоряна Ивченко

Jak dobrze znasz potrawy z czasów PRL-u? Nie bądź zbyt pewny siebie, tylko geniusz zgadnie wszystkie odpowiedzi

Pytanie 1 z 10

Z czego najczęściej jadano kotlety w czasach PRL-u?

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Zapraszamy na nasz Instagram

Źródło: Haps

Jakub KossakowskiAutor

Wydawca serwisu Smakosze. Już od najmłodszych lat fascynowały mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości różnorodnych połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje własne przepisy na smakołyki. W kuchni lubię eksperymentować, jednak wychodzę również z założenia, że warto kierować się sprawdzonymi sposobami, które niejednokrotnie wprawiały nasze kubki smakowe w stan ekstazy. Prywatnie preferuję proste oraz bezmięsne potrawy i jestem otwarty na rozmaite nowości. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

agrest

Produkty

Dlaczego warto jeść agrest i co warto z niego przygotować?

Czytaj więcej >

Produkty

Jaka cebula jest najzdrowsza? Można się zdziwić

Czytaj więcej >
fasolka żółta i zielona

Produkty

Która fasolka szparagowa jest lepsza? Odpowiedź nie jest oczywista

Czytaj więcej >

Produkty

Czy można zjeść ogórki kiszone z białym nalotem? Łatwo o ogromny błąd

Czytaj więcej >

Produkty

Dlaczego warto włożyć deskę do krojenia do lodówki? Powody mogą zaskoczyć

Czytaj więcej >
wędzona makrela

Produkty

Czy warto jeść makrelę wędzoną? Uwielbiana ryba skrywa wiele sekretów

Czytaj więcej >