Smakosze.pl
Kotlety mielone z kiszoną kapustą

Canva / arfo

Obłędnie pyszne kotlety z kiszoną kapustą

25 Sierpnia 2021

Autor tekstu:

Jakub Kossakowski

Udostępnij:

Smakowite kotlety mielone wiele razy wywoływały u nas autentyczny zachwyt. W każdym domu przyrządza się je odrobinę inaczej. Dziś sięgniemy po przepis, w którym zagości kiszona kapusta. Kotlety mielone w mgnieniu oka znikną z talerzy.

Kotlety mielone bez dwóch zdań można uznać za szlagier naszej rodzimej kuchni. Wszystko dzięki prostocie przygotowania i walorom smakowym, obok których nie sposób przejść obojętnie. Tym razem kotlety mielone przygotujemy w zupełnie inny sposób.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Kotlety mielone z kiszoną kapustą

Zarówno kotlety mielone, jak i kiszona kapusta wiodą prym wśród smakoszy gustujących w swojskich specjałach. Nic nie stop na przeszkodzie, by oba frykasy połączyć ze sobą w jedno danie. Efekt na długo pozostaje w pamięci.

Jakiś czas temu przedstawialiśmy przepis na kotlety mielone z dodatkiem sera. Dziś smakołyk wzbogacimy o kiszoną kapustę. Danie jest banalnie proste w przygotowaniu. Jakich składników potrzebujemy?

  • 500 g mięsa mielonego

  • 500 g kiszonej kapusty

  • 2 cebule

  • jajko

  • bułka tarta

  • olej

  • pieprz

  • sól

placki ziemniaczane

Jak smażyć placki ziemniaczane, żeby były idealnie chrupiące?

CZYTAJ DALEJ

Niezawodny przepis na kotlety mielone z kiszoną kapustą

Na początku kapustę kiszoną podgrzewamy w garnku z dodatkiem odrobiny wody. Gotujemy ją na niewielkim ogniu. Kapusta powinna zmięknąć, gdy już to nastąpi, odcedzamy ją i studzimy. Tak przygotowaną kiszonkę drobno siekamy.

Cebulę kroimy w niewielką kostkę. Dodajemy ją razem z kiszoną kapustą do mięsa mielonego. Całość wzbogacamy o jajko oraz przyprawy. Z powstałej masy formujemy kotlety. Obtaczamy je w bułce tartej.

Kotlety mielone smażymy na rozgrzanym oleju. Mięsny specjał powinien ładnie się zarumienić. Przeważnie na każdą ze stron potrzeba około 5 minut. Jednak wiele zależy od tego, jak duże będą nasze kotlety. Warto wypróbować także przepis na mielone z ryżem.

Kotlety mielone z kapustą kiszoną

Kotlety mielone z kapustą kiszoną

Canva / manyakotic

Jak dobrze znasz tradycyjne, polskie potrawy? Tylko geniusz zdobędzie komplet punktów

Pytanie 1 z 9

Farsz w pierogach ruskich musi zawierać

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Smakowite dania

Zapraszamy na nasz Instagram

Jakub Kossakowski

Jestem absolwentem takich kierunków studiów jak psychopedagogika kreatywności i edukacja międzykulturowa. Fascynuje mnie otaczający świat, który najlepiej można poznać dzięki nauce. Za swoją pasję uznaję kulturę i sztukę. Głównie tą dotyczącą fonii i obrazu. Kulinaria również odgrywają istotną rolę w moim życiu i chętnie eksperymentuję w kuchni. Wcześniej pisałem treści dla portalu Pikio. Od jakiegoś czasu jestem związany z redakcją Smakoszy. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Szybkie i pyszne krokiety ziemniaczane

Czytaj więcej >

Przepisy

Obłędna surówka z kapusty pekińskiej

Czytaj więcej >
ciasto z galaretką

Przepisy

Najprostsze ciasto bez pieczenia z galaretką

Czytaj więcej >
kotlety ziemniaczane

Przepisy

Smakowite kotlety ziemniaczane z pyszną niespodzianką w środku

Czytaj więcej >
racuchy

Przepisy

Cudowne przepis na ekspresowe racuchy

Czytaj więcej >
gołąbki kuronia

Przepisy

Sprawdzony patent Kuronia na pyszne gołąbki

Czytaj więcej >