Smakosze.pl Przepisy Cudowny rosół babci Irenki. Uwagę zwracają 2 dodatki. Co za pomysł, co za efekt!
canva/photovs

Cudowny rosół babci Irenki. Uwagę zwracają 2 dodatki. Co za pomysł, co za efekt!

18 grudnia 2022

Rosół można przygotować na wiele sposobów, a niektóre jego składniki potrafią zaskoczyć. Babcia Irenka do tradycyjnej zupy wrzuca śliwki suszone i kapustę włoską. Danie dzięki nim nabiera lekko słodkiej, orzechowej nuty. Koniecznie musicie spróbować pysznej wersji klasycznej zupy.

Dobry rosół wyjdzie nam tylko wtedy, gdy będzie długo gotowany na małym ogniu. Trzeba też pamiętać, by sól wsypać dopiero na koniec gotowania — wtedy wszystkie smaki przejdą do płynu i uzyskamy esencjonalną zupę. Za radą babci Irenki w połowie gotowania dodamy też śliwki suszone i włoską kapustę. Będzie pysznie.

Przepis na wyborny rosół babci Irenki

Składniki:

  • 3 litry zimnej wody

  • 2 ćwiartki kurczaka

  • 300-400 g wołowiny, np. szpondra, pręgi

  • 2 większe marchewki

  • 1 nieduża pietruszka

  • 1 mały seler

  • pół dużego pora

  • 1 średnia cebula

  • kawałek kapusty włoskiej

  • 3 śliwki suszone

  • 2 liście laurowe

  • 3 ziarna ziela angielskiego

  • 5 ziaren czarnego pieprzu

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Jak zrobić smaczny rosół? Przepis babci Irenki jest niezawodny

Mięso umieszczamy w dużym garnku i zalewamy je wodą. Gotując na niedużym ogniu, doprowadzamy do wrzenia i zmniejszamy ogień. Dodajemy obrane warzywa korzeniowe i opaloną w płomieniu palnika cebulę. Wrzucamy też liście laurowe, ziele angielskie i pieprz.

Garnek przykrywamy pokrywką tak, aby pozostawić niewielką przestrzeń i gotujemy przez minimum 2 godziny. W połowie tego czasu wrzucamy opłukaną kapustę włoską i śliwki suszone. Na koniec próbujemy rosołu i jeśli jest mało wyrazisty, gotujemy dłużej.

Danie doprawiamy też solą i pieprzem. Bezpośrednio po zakończeniu gotowania usuwamy warzywa i odcedzamy zupę. Podajemy z makaronem krajanką oraz posiekaną natką pietruszki.

Na naszej stronie znajdziecie inne patenty na smaczny rosół. Szczególnie polecamy rozgrzewającą wersję z kurkumą i imbirem . Warto też spróbować aromatycznej odsłony bezmięsnej .

Rosół babci Irenki wzbogacają dwa dodatki
canva/valentynsemenov

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy