Domowy pasztet
Canva.com - Sarsmis

Cudowny, sto razy lepszy niż ze sklepu - pasztet domowej roboty

Danie dla każdego miłośnika kruchych potraw, przekąsek mięsnych lub warzywnych. Pasztet to danie, które coraz częściej pojawia się na polskich stołach i zyskuje coraz większe uznanie nawet u najbardziej wybrednych osób. Z różnego rodzaju dodatkami, staje się nie tylko przekąską do chleba, ale także głównym daniem, który przyćmiewa inne pieczone mięsa.

Pasztet z Włoch, czy Francji?

Nie od dziś wiadomo, że pochodzenie pasztetu kojarzymy z wytworną Francją, jednakże danie to podawano już w starożytnym Rzymie, jednakże dzisiaj używamy przepisów pochodzących z państwa francuskiego

. Pasztet głównie wytwarzany jest z mięs gotowanych, lub pieczonych, zazwyczaj używa się do niego wątróbki, ale także drobiu, czy nawet ryb, więc wbrew pozorom pasztet wcale nie musi być przygotowany z królika. Obecnie istnieje też alternatywa dla wegetarian, czyli pasztet z soczewicy, który jest w 100% bez mięsa. Poniżej poznasz przepisy na pasztet mięsny i warzywny.

Pasztet mięsny

Składniki:
- 800 g wątróbki
- pół kg surowego boczku
- 1 kg łopatki wieprzowej
- 1 kg karkówki
- 5 jajek
- 2/3 zwykłe pszenne bułki
- 3 cebule
- sól
- pieprz
- 8 ziaren ziela angielskiego
- 8 listków laurowych
- pół łyżeczki startej gałki muszkatołowej
- papryka ostra mielona
- 5 ziarenek pieprzu kolorowego
- bułka tarta
- smalec do wysmarowania foremki

Przygotowanie pasztetu mięsnego:

Na spodzie dużego garnka ułóż surowy boczek, a następnie pokrój łopatkę i karkówkę na małe kawałki i połóż na boczku. Cebule obierz i pokrój na dość duże kawałki, dodaj do mięsa, całość zalej wodą i dopraw solą ( około jednej płaskiej łyżeczki), a także zielem angielskim, listkami laurowymi i ziarnami pieprzu. Na małym ogniu gotuj przez około 2,5-3 godziny, aż do momentu, kiedy mięso zacznie być bardzo miękkie i zacznie się rozpadać.

Do garnka włóż wątróbkę i gotuj do jej miękkości około 20 minut. Pozostaw do wystygnięcia.
Do wody po mięsie włóż bułki, aby zrobiły się miękkie i przesiąkły aromatem, zmiel razem z mięsem, cebulą i przyprawami na jednolitą masę, dodaj jajka i ponownie wszystko razem wymieszaj, dopraw solą, pieprzem, papryką oraz gałką muszkatołową.

Blaszkę keksówkę wysmaruj smalcem i obsyp bułką tartą, a następnie przełóż tam powstałą masę na pasztet.
Piecz w 190 stopniach i piecz około 1,5h do 2h, aż zobaczysz, że pasztet jest przypieczonych z wierzchu i ścięty w środku. P
Podawaj na ciepło lub na zimno z dodatkiem ćwikły, chrzanu lub żurawiny.

Pasztet z soczewicy

Składniki:
- 250 g suchej, czerwonej soczewicy
- 1 duża cebula
- 3 duże marchewki lub 4 średnie
- 3 jajka
- sól
- pieprz
- ostra papryka mielona
- 4 liście laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego
- pół startej gałki muszkatołowej
- olej roślinny do smażenia
- masło i bułka tarta do wysmarowania blaszki

Przygotowanie:

Soczewice gotować, aż powstanie z niej papka, odsączyć i zostawić do ostygnięcia.
Cebulę oraz marchewkę obrać i pokroić na małe kawałki, a następnie podsmażyć na rozgrzanym oleju roślinnym przez ok 8-10 minut. Dodać wszystkie przyprawy oprócz ziela angielskiego i liści laurowych, a następnie jeszcze chwile smażyć.

Podsmażoną cebulę z marchewką dodać do soczewicy, a następnie wbić jajka i dokładnie wymieszać, ewentualnie doprawić.
Do wysmarowanej i obsypanej blaszki keksówki przełożyć masę z soczewicy, a następnie powtykać gdzieniegdzie ziele angielskie i liście laurowe.
Piec w rozgrzanym piekarniku do 190 stopni przez około 45 minut.
Podawać na ciepło lub zimno.

Pasztet wegetariański, czy mięsny?

Dla osób, które nie jedzą mięsa polecamy również spróbować pasztet z soczewicy, aby porównać ich smak. Oba idealnie nadają się na przekąski podczas przyjęć, a także jako dodatek do kanapek. Najlepiej łączyć je z ostrymi, wyrazistymi sosami lub dodatkami, dlatego najlepiej sprawdzi się tu ćwikła w pasztecie mięsnym lub z soczewicy, możesz się również pokusić o przygotowanie salsy pomidorowej, która lepiej się sprawdzi w pasztecie wegetariańskim. Czasami możesz wzbogacić swój pasztet o marynowane grzybki lub suszone śliwki, zaskoczysz wtedy pewnie niejednego gościa!

Następny artykuł