Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Cudowny, sto razy lepszy niż ze sklepu - pasztet domowej roboty
Katarzyna Kaczmarz
Katarzyna Kaczmarz 25.03.2022 22:50

Cudowny, sto razy lepszy niż ze sklepu - pasztet domowej roboty

Domowy pasztet
Canva.com - Sarsmis

Pasztet z Włoch, czy Francji?

Nie od dziś wiadomo, że pochodzenie pasztetu kojarzymy z wytworną Francją, jednakże danie to podawano już w starożytnym Rzymie, jednakże dzisiaj używamy przepisów pochodzących z państwa francuskiego

. Pasztet głównie wytwarzany jest z mięs gotowanych, lub pieczonych, zazwyczaj używa się do niego wątróbki, ale także drobiu, czy nawet ryb, więc wbrew pozorom pasztet wcale nie musi być przygotowany z królika. Obecnie istnieje też alternatywa dla wegetarian, czyli pasztet z soczewicy, który jest w 100% bez mięsa. Poniżej poznasz przepisy na pasztet mięsny i warzywny.

Pasztet mięsny

Składniki:- 800 g wątróbki- pół kg surowego boczku- 1 kg łopatki wieprzowej- 1 kg karkówki- 5 jajek- 2/3 zwykłe pszenne bułki- 3 cebule- sól- pieprz- 8 ziaren ziela angielskiego- 8 listków laurowych- pół łyżeczki startej gałki muszkatołowej- papryka ostra mielona- 5 ziarenek pieprzu kolorowego- bułka tarta- smalec do wysmarowania foremki

Przygotowanie pasztetu mięsnego:

Na spodzie dużego garnka ułóż surowy boczek, a następnie pokrój łopatkę i karkówkę na małe kawałki i połóż na boczku. Cebule obierz i pokrój na dość duże kawałki, dodaj do mięsa, całość zalej wodą i dopraw solą ( około jednej płaskiej łyżeczki), a także zielem angielskim, listkami laurowymi i ziarnami pieprzu. Na małym ogniu gotuj przez około 2,5-3 godziny, aż do momentu, kiedy mięso zacznie być bardzo miękkie i zacznie się rozpadać.

Do garnka włóż wątróbkę i gotuj do jej miękkości około 20 minut. Pozostaw do wystygnięcia.Do wody po mięsie włóż bułki, aby zrobiły się miękkie i przesiąkły aromatem, zmiel razem z mięsem, cebulą i przyprawami na jednolitą masę, dodaj jajka i ponownie wszystko razem wymieszaj, dopraw solą, pieprzem, papryką oraz gałką muszkatołową.

Blaszkę keksówkę wysmaruj smalcem i obsyp bułką tartą, a następnie przełóż tam powstałą masę na pasztet.Piecz w 190 stopniach i piecz około 1,5h do 2h, aż zobaczysz, że pasztet jest przypieczonych z wierzchu i ścięty w środku. PPodawaj na ciepło lub na zimno z dodatkiem ćwikły, chrzanu lub żurawiny.

Pasztet z soczewicy

Składniki:- 250 g suchej, czerwonej soczewicy- 1 duża cebula- 3 duże marchewki lub 4 średnie- 3 jajka- sól- pieprz- ostra papryka mielona- 4 liście laurowe- 4 ziarna ziela angielskiego- pół startej gałki muszkatołowej- olej roślinny do smażenia- masło i bułka tarta do wysmarowania blaszki

Przygotowanie:

Soczewice gotować, aż powstanie z niej papka, odsączyć i zostawić do ostygnięcia.Cebulę oraz marchewkę obrać i pokroić na małe kawałki, a następnie podsmażyć na rozgrzanym oleju roślinnym przez ok 8-10 minut. Dodać wszystkie przyprawy oprócz ziela angielskiego i liści laurowych, a następnie jeszcze chwile smażyć.

Podsmażoną cebulę z marchewką dodać do soczewicy, a następnie wbić jajka i dokładnie wymieszać, ewentualnie doprawić.Do wysmarowanej i obsypanej blaszki keksówki przełożyć masę z soczewicy, a następnie powtykać gdzieniegdzie ziele angielskie i liście laurowe.Piec w rozgrzanym piekarniku do 190 stopni przez około 45 minut.Podawać na ciepło lub zimno.

Pasztet wegetariański, czy mięsny?

Dla osób, które nie jedzą mięsa polecamy również spróbować pasztet z soczewicy, aby porównać ich smak. Oba idealnie nadają się na przekąski podczas przyjęć, a także jako dodatek do kanapek. Najlepiej łączyć je z ostrymi, wyrazistymi sosami lub dodatkami, dlatego najlepiej sprawdzi się tu ćwikła w pasztecie mięsnym lub z soczewicy, możesz się również pokusić o przygotowanie salsy pomidorowej, która lepiej się sprawdzi w pasztecie wegetariańskim. Czasami możesz wzbogacić swój pasztet o marynowane grzybki lub suszone śliwki, zaskoczysz wtedy pewnie niejednego gościa!

Tagi: Pasztet Danie