Cukinia po prowansalsku - prosty przepis na aromatyczny i lekki obiad
Cukinia po prowansalsku jest smakowitym warzywnym posiłkiem, który idealnie sprawdzi się jako lekki obiad. Pełne aromatu danie jest proste w przygotowaniu, a z pewnością przypadnie do gustu waszej rodzinie. Koniecznie spróbujcie.
Jeśli szukacie pomysłu na pyszne danie z cukinii, nasza dzisiejsza propozycja z pewnością przypadnie wam do gustu. Podsmażone na patelni warzywa z dodatkiem aromatycznych ziół są lekkie i pełne smaku. Znakomicie smakują z wieloma dodatkami , a ich zrobienie zajmuje kilka chwil. Skusicie się?
Przepis na wyborną cukinię po prowansalsku
Składniki:
-
2 średniej wielkości cukinie
-
1 niezbyt duża cebula
-
3 średnie pomidory, najlepiej malinowe
-
3 ząbki czosnku
-
2-3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
-
1 łyżeczka bazylii
-
1 łyżeczka oregano
-
sól i pieprz w ilości do smaku
Opcjonalne dodatki:
-
2 solidne garści świeżego szpinaku
-
suszone pomidory w oleju
-
ser feta
-
podsmażone tofu wędzone
Jak zrobić cukinię po prowansalsku? Prosty patent na lekki obiad
Cukinię myjemy i kroimy w cienkie paseczki przypominające makaron. Pomidory sparzamy i usuwamy z nich skórkę. Kroimy w kostkę, jednocześnie oddzielając miąższ od soku z nasionami.
Cebulę obieramy i kroimy w cienkie talarki. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i wrzucamy cebulkę. Chwilę podsmażamy na niezbyt mocnym ogniu , po czym wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek, a po chwili cukinię.
Dusimy 2-3 minuty i dodajemy pomidory wraz z przyprawami. Wrzucamy również szpinak i suszone pomidory, jeśli ich używamy. Dodając warzywo z oleju, warto zmniejszyć początkową ilość tłuszczu, bo dodamy go jeszcze pod koniec.
Po kolejnych 2-3 minutach zdejmujemy danie z ognia. Doprawiamy solą i pieprzem. Jeśli używamy fety, możemy nie solić — ser zawiera sporo soli. Cukinię po prowansalsku podajemy na ciepło z makaronem lub ryżem. Smacznego.
Po inne przepis na dania z cukinii zajrzyjcie na naszą stronę. Szczególnie polecamy znakomity pomysł na sycące łódeczki z mięsem mielonym . Być może skusi was też ta prosta receptura na smakowitą surówkę z cukinią w roli głównej.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Prażone jabłka w słoiku do szarlotki lub jabłecznika. Prosty przepis na niezawodny smakołyk
-
Grecki sposób na mizerię nie ma sobie równych. Takiej jeszcze nie jedliście