Smakosze.pl
Zachwycająca surówka z cukinii

canva/Juan Moyano

Zachwycająca surówka z cukinii. Dodatek do obiadu, który pokocha każdy

15 Sierpnia 2022

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Udostępnij:

Surówka z cukinii jest smaczną propozycją na sezonowy dodatek do obiadu. W połączeniu z odrobiną miodu i czosnku warzywo nabiera charakteru. Jest też niezwykle soczyste. Warto się skusić — rodzina zje ze smakiem i poprosi o dokładki.

Cukinia jest lekko słodkim warzywem, które latem cieszy się dużą popularnością. Wynika ona najczęściej z faktu, że jest łatwo dostępna i stosunkowo tania. Warto więc zrobić z niej coś więcej niż leczo. Dziś polecamy prosta obiadową surówkę. Będzie pysznie.

sałatka z buraków i cukinii

Wyjątkowa sałatka na zimę z buraków i cukinii. Największy przysmak wśród przetworów

CZYTAJ DALEJ

Przepis na prostą i pyszną surówkę z cukinii

Składniki:

  • 1 spora cukinia

  • 1-2 łyżki z oliwy z oliwek

  • 1 łyżeczka soku z cytryny lub octu jabłkowego

  • 1 łyżeczka płynnego miodu lub syropu klonowego

  • 1 nieduży ząbek czosnku

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Jak zrobić smakowitą surówkę z cukinii? Wystarczą proste dodatki

Cukinię myjemy. Obieramy, jeśli przeszkadza nam nieco twardsza skórka, która charakteryzuje warzywo zebrane pod koniec sezonu. Młode egzemplarze ścieramy ze skórką, używając tarki o większych oczkach.

Możemy też pokroić cukinię w cienkie słupki lub wykorzystać specjalną obieraczkę do przygotowywania makaronu z jarzyn. Rozdrobnione warzywo przenosimy do dużej miski.

Oliwę z oliwek mieszamy z sokiem z cytryny, rozdrobnionym czosnkiem, solą oraz pieprzem. Sosem polewamy cukinię. Soczysty dodatek do obiadu jest gotowy. Smacznego.

Na naszej stronie znajdziecie wiele pomysłów na smakołyki z cukinią. Szczególnie polecamy wersję marynowaną z dodatkiem curry. Smaczny jest też zapiekany placek z dodatkiem tego warzywa. Doskonale sprawdzi się jako ciepła letnia kolacja.

Surówka z cukinii jest soczysta i smaczna

canva/YelenaYemchuk

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Kluski śląskie przyrządzane metodą 1:4

Przepisy

Przygotowujesz kluski śląskie metodą 1:4? Tylko tak masz gwarancję, że wyjdą idealne

Czytaj więcej >
Podkarpacka banianka, czyli zupa z dyni

Przepisy

Podkarpacka banianka, czyli zupa z dyni bije na głowę wymyślne kremy. Prosto i smacznie

Czytaj więcej >
gruszki w słodkim syropie

Przepisy

Gruszki w syropie do słoików. Doskonałe na przekąskę, do mięs i słodkości

Czytaj więcej >
szarlotka

Przepisy

Prosta i szybka szarlotka. Uwielbiane, klasyczne ciasto z jabłkami

Czytaj więcej >
kluski ziemniaków

Przepisy

Przepis na doskonałe kluski ziemniaczane. Wielka konkurencja dla kopytek i śląskich

Czytaj więcej >

Przepisy

Kotlety schabowe inaczej. Pyszny farsz dodaje im smaku i soczystości

Czytaj więcej >