Smakosze.pl
zapiekana cukinia

canva/freeskyline

Prosty patent na faszerowaną cukinię. Doskonały pomysł na pyszny obiad

5 Czerwca 2022

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Szukacie pomysłu na nieoczywisty obiad? Zdradzimy wam prosty patent na faszerowaną cukinię. Pokocha ją każdy, bo jest lekka, pożywna i bardzo smaczna. Na dodatek łatwo i szybko da się ją zrobić. Najlepiej od razu przygotować ją w większych ilościach, bo szybko znika z talerzy.

Obiad nie zawsze musi wyglądać tak samo. Nie zawsze musi to być kawałek pieczonego czy duszonego mięsa podanego z ziemniakami i surówką. Doskonałą propozycją obiadową są np. faszerowane warzywa. Możesz je nadziać, tym co lubisz, a więc farszem np. z mięsa czy sera.

My nadziejemy cukinię farszem z mielonego mięsa i ryżu, posypiemy serem i zapieczemy. Dzięki temu to jedno danie dostarczy wszystkiego, czego potrzebuje twój organizm. Cała rodzina będzie najedzona i zadowolona.

Jak zrobić faszerowaną cukinię?

Składniki:

  • 3 młode, średniej wielkości cukinie

  • 1 cebula

  • olej

  • 2 ząbki czosnku

  • 40 dag mielonego mięsa

  • 1 łyżka sosu sojowego

  • papryka mielona słodka i ostra

  • oregano

  • kurkuma

  • sól, pieprz

  • ok. 1,5 szklanki bulionu

  • 5 dag ryżu

  • 2 pomidory

  • natka pietruszki

  • 1 jajko

  • ok. 15 dag startego żółtego sera, np. mozzarelli

Przygotowanie nadziewanej cukinii

Cukinie umyj, wytrzyj. Odetnij końce, każdą przekrój wzdłuż na połowę, wydrąż miąższ. Każdą połówkę przekrój jeszcze na połowę, by powstały mniejsze kawałki. Miąższ posiekaj.

Cebulę obierz, pokrój w kostkę. Zeszklij na patelni, dodaj obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek, chwilę przesmaż, co jakiś czas zamieszaj.

Do cebuli i czosnku dodaj mielone mięso i posiekany miąższ cukinii, przesmaż, mieszając. Dodaj sos sojowy oraz przyprawy, smaż jeszcze minutę.

Dodaj bulion i ryż, zagotuj. Duś pod przykryciem ok. 20 minut, a potem odkryj patelnię i odparuj cały płyn.

Pomidory umyj, sparz, obierz ze skórki. Pokrój na kawałki, dodaj do mięsa na patelni i duś jeszcze kilka minut, by odparować nadmiar płynu. Farsz przestudź.

Do farszu dodaj posiekaną natkę pietruszki oraz jajko. Wymieszaj, dopraw w razie potrzeby. Farszem nadziej połówki cukinii.

Żaroodporne naczynie natłuść olejem. Ułóż w nim nadziane kawałki cukinii. Posyp je startym serem, przykryj. Piecz ok. 40 minut w 180 st. C.

Wskazówka:

Faszerowaną cukinię można piec nawet 60-80 minut. Najsmaczniejsza jest bowiem, gdy jest podobnie miękka, jak farsz.

Na naszej stronie znajdziesz też recepturę na zapiekankę z mięsem mielonym i cukinią, a także na cukinię smażoną w cieście naleśnikowym.

wydrążone cukinie

wydrążone cukinie

Źródło zdjęcia: canva/MaRRitch

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kwestiasmaku

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

sernik chmurka

Przepisy

Marzy Ci się sernik puszysty jak chmurka? Wystarczy 1 sprytny patent. Nigdy nie zrobisz inaczej

Czytaj więcej >

Przepisy

Zostało Ci mięso i warzywa po rosole? Zrobisz z nich nie lada specjał. Domownicy zaniemówią z wrażenia

Czytaj więcej >
racuchy

Przepisy

Babcia Jadzia zawsze miesza mleko z 1 produktem. Dzięki temu jej racuchy są cudownie delikatne

Czytaj więcej >

Przepisy

Rozgrzewająca konfitura z pigwy. Bezcenne wsparcie na jesienne chłody

Czytaj więcej >
pumkin latte

Przepisy

Jak zrobić domowe pumkin spice latte? Zdradzamy recepture

Czytaj więcej >

Przepisy

Nie do wiary, z czym Lewandowska łączy kiszone buraki. Takiego miksu nikt się nie spodziewa

Czytaj więcej >