Kuroń zalewa cukinię słodko- kwaśną marynatą. Nie ma sobie równych
Marynowana cukinia w zalewie słodko- kwaśnej przepisu Jakuba Kuronia nie ma sobie równych. Jest miękka soczysta i doskonała w smaku. Marynatę przygotujesz z wody, cukru, octu i kilku podstawowych przypraw. Cukinia będzie gotowa po około 5 dniach.
Jakub Kuroń podzielił się swoim przepisem na wyśmienitą cukinię w słodko- kwaśnej marynacie. Oprócz cukinii do słoików dodaje również czerwoną paprykę i marchewkę, które są świetnym dodatkiem i wzmacniają smak całej potrawy.
Sekretem rewelacyjnych przetworów jest marynata przygotowana z cukru, octu, gorczycy, soli i suszonych ziół. Cukinia marynowana przepisu Kuronia jest idealnym dodatkiem do obiadu i grillowanego mięsa. Możemy ją również podać jako samodzielną przekąskę i dodatek do zimnej płyty.
Przed przygotowywaniem przetworów zawsze dokładnie umyjmy i wyparzmy słoiki. W przeciwnym wypadku bakterie, które znajdują się w niedomytych pojemnikach namnożą się i zepsują całą potrawę. Idealnie czyste słoiki to podstawa wszystkich przetworów.
Przepis Kuronia na cukinię słodko- kwaśną, jest świetną przekąską i dodatkiem obiadowym
Składniki:
-
2 cukinie
-
papryka czerwona
-
duża marchewka
Składniki na marynatę słodko- kwaśną:
-
750 ml wody
-
płaska łyżeczka gorczycy
-
2 liście laurowe
-
6 ziaren ziela angielskiego
-
10 kulek pieprzu czarnego
-
czubata łyżeczka soli
-
szklanka octu spirytusowego
-
150 g cukru
Jak zrobić cukinię w słodko- kwaśnej marynacie? Cukinia nie ma sobie równych
Cukinię, paprykę i marchewkę pokrój w słupki i poukładaj ciasno do słoików. Przygotuj marynatę: wodę zagotuj z liśćmi laurowymi, zielem angielskim, solą, pieprzem, cukrem, gorczycą i octem.
Gdy sól i cukier się rozpuszczą, wlej marynatę do słoików, zakręć i postaw do góry dnem do całkowitego ostygnięcia, wieczko musi być wklęsłe, przełóż do spiżarni.
Marynowana cukinia jest świetnym dodatkiem obiadowym, do zimnej płyty i jako samodzielna przekąska. Podaj ją z żeberkami wieprzowymi lub soczystą karkówką z grilla , smacznego.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Soczyste kotlety schabowe w musztardzie i ketchupie. Pokochasz je od pierwszego kęsa
-
Prosty przepis na puszysty biszkopt od Tomasza Strzelczyka. Zawsze pamiętaj o 1 zasadzie
Źródło: kuron