Przepis na domowy syrop z czosnku i cytryny
Cytryna jest owocem, który jak żaden inny, ugruntował swoją pozycję jako świetne źródło witaminy C. Kwas askorbinowy w cytrusie jest jednym z kluczowych elementów odpowiedniej pracy układu odpornościowego, dlatego przyjmowanie cytryny jest bardzo istotne.
Czosnek z kolei, po rozgnieceniu i naruszeniu ścian komórkowych, wytwarza allicynę, która nadaje mu większość właściwości bakteriobójczych i przeciwgrzybiczych. Łącząc te dwie rośliny w syropie, można stworzyć świetny środek na przeziębienie, lecz nie tylko.
Cytryna i czosnek oczyszczą organizm
Choć bez wątpienia ich główną zaletą jest wzmacnianie odporności i chronienie organizmu przed wieloma różnorakimi infekcjami, tak syrop sporządzony na ich bazie może oczyścić ludzkie ciało z nadmiernej ilości lipidów oraz zmniejszyć ciśnienie krwi.
Jak czytamy na portal.abczdrowie.pl, został przeprowadzony eksperyment, w którym poddano analizie grupę kobiet i mężczyzn mających problemy kardiologiczne. Syrop czosnku i cytryny okazał się bardzo skuteczny - obniżył poziom lipidów, a także zredukował ciśnienie krwi.
Sposób przygotowania takiego syropu jest banalnie prosty i dosłownie wystarczy posiadać jedynie kilka cytryn oraz główek czosnku. Niestety, największym minusem jest czas konieczny do leżakowania - aby mikstura była gotowa do spożycia, należy odczekać aż dwa tygodnie.
Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł , w którym wyjawiamy najprostszą recepturę na żurek Magdy Gessler. W tym tekście z kolei tłumaczymy, jak długo można przechowywać sałatkę jarzynową oraz jak wydłużyć jej przydatność do spożycia.
Jak przygotować syrop z cytryny i czosnku?
Składniki:
-
9 cytryn
-
3 główki czosnku
Na początku dokładne umyj i wyparz każdą z cytryn. Na ich powierzchni mogą znajdować się bowiem zanieczyszczenia, które infekując syrop, mogą zniszczyć całą pracę. Po wyparzeniu przetnij owoce na pół i wyciśnij z nich cały sok.
Obierz każdy ząbek czosnku z łupin i zetrzyj go na tarce, lub rozgnieć w kuchennym moździerzu. Następnie przełóż czosnek do czystego i wyparzonego słoika, zalej całość sokiem z cytryn, przykryj gazą i odstaw na dwa tygodnie w ciemne i chłodne miejsce.
Po tym czasie przelej syrop do szklanej butelki i przechowuj ją w lodówce. Przed spożyciem rozpuść 1 łyżeczkę na pół szklanki wody. Taki napój należy pić przez dwa miesiące, aby uzyskać optymalne efekty - najlepiej wieczorem, z uwagi na specyficzny aromat czosnku, jaki czuć w oddechu po spożyciu.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: portal.abczdrowie.pl