Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Przepis Magdy Gessler na żurek
Adam Moskal
Adam Moskal 09.03.2021 01:00

Przepis Magdy Gessler na żurek

Żurek Magdy Gessler
Jakub Kaminski/East News; pawelwizja, Getty Images

Żurek jest wyjątkowo ważnym dla wielu Polaków daniem. Zupa ta przygotowywana na zakwasie ma bogatą i długą tradycje - każdy z nas przynajmniej raz w życiu mógł raczyć się tym arcydziełem polskiej gastronomii. Jeśli chcesz sprawdzić jak przygotowuje ją Gessler, mamy dla ciebie świetne wieści.

Poniżej prezentujemy bowiem przepis od znanej gwiazdy TVN-u, która dała się poznać jako wybitna restauratorka i prowadząca program Kuchenne Rewolucje. Jej receptura jest banalnie prosta, a finalny efekt jest tak dobry, że przechodzi najśmielsze pojęcie. 

Żurek od Magdy Gessler

Najlepszy żurek jest kwaśny, gęsty i ostry od chrzanu, a przy okazji odrobinę słodki. Taka ilość różnorodnych smaków sprawia, że podczas jedzenia czuje się ogromną przyjemność. Magda Gessler oddaje hołd tradycyjnemu przepisowi, dlatego jedyną różnicą jest odrobina masła. 

Tego składnika nie znajdziemy w większości receptur, jednak już jedna łyżka sprawia, że zupa ma o wiele bogatszy smak, a konsystencja jest znacznie bardziej kremowa. Jeśli jednak z jakiegoś powodu nie chcesz go dodawać, możesz bez problemów go ominąć. 

Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł, w którym wyjawiamy najprostszą recepturę na najłatwiejszy biszkopt. W tym tekście z kolei tłumaczymy jak przygotować wspaniały specyfik na lepszy i zdrowszy sen.

Przepis na żurek wielkanocny Magdy Gessler

Składniki: 

  • 370 g mąki razowej

  • 1,5 l wody

  • 4 ząbki czosnku

  • 3 liście laurowe

  • 7 kulek ziela angielskiego

  • 6 prawdziwków

  • 1 łyżka masła

  • 1 l bulionu warzywnego

  • 250 ml śmietany

  • 3 jajka

  • 400 g białej kiełbasy

  • natka pietruszki

  • sól, pieprz

  • majeranek

  • chrzan

Wszystko należy zacząć od zrobienia własnego zakwasu na żur. Do słoika wsyp mąkę i wlej wrzącą wodę, aż masa stanie się gładka. Dodaj pozostała wodę, wrzuć 3 ząbki czosnku, liście laurowe oraz ziele angielskie. Zakryj słoik gazą i odstaw w ciepłe miejsce. 

Po 3 dniach zakwas jest gotowy. Aby ugotować żur, należy pokroić grzyby, podsmażyć je na maśle, zalać bulionem i gotować, aż staną się miękkie. Dodaj do nich zakwas, śmietanę, masło, wyciśnięty ząbek czosnku i sporą ilość majeranku. Doprowadź całość do wrzenia i gotuj przez 15 minut. 

Jajka ugotuj na twardo, a kiełbasę parz przez 25 minut. Żur podawaj z jajkiem przeciętym na połówki i jedną kiełbasą. Obowiązkowym elementem są również kromki świeżego chleba. Smacznego. 

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: plotek.pl

Zapraszamy na nasz Instagram