Jak długo można przechowywać sałatkę jarzynową?
Sałatka jarzynowa prawdopodobnie wywodzi się z Rosji, gdzie została wymyślona przez pewnego moskiewskiego szefa kuchni w XIX wieku. Choć w tamtych czasach była ona daniem ekskluzywnym i składającym się z delikatesów, na przestrzeni lat rozprzestrzeniła się do wielu innych krajów.
W Polsce popularność zdobyła w czasach PRL-u, kiedy proste warzywne składniki pozwalały gotować ją każdemu Polakowi. Do dzisiaj uwielbiamy ją jeść podczas wielu okazji, choć metody jej przygotowania różnią się w zależności od regionu kraju.
Jak długo można przechowywać sałatkę jarzynową?
Na to pytanie nie ma niestety jednoznacznej odpowiedzi, ponieważ wszystko zależy od sposobu jej przygotowania i doboru składników. Ważne jest także jak się ją przechowuje - jeśli warzywa trzyma się osobno z sosem, data przydatności do spożycia znacznie się wydłuża.
Najważniejszym aspektem jest jednak niedodawanie pora, cebuli oraz jajek na samym początku. Jeśli lubi się te dodatki, warto dodać je bezpośrednio przed podaniem. Po 2-3 dniach składniki te zmieniają swój smak na gorszy, co eliminuje przyjemność z jedzenia. Dodatkowo jajka łatwo ulegają zepsuciu, z tego powodu zalecamy dodać je później.
Jak czytamy na portalu kuchnia.wp.pl, sałatka jarzynowa mając w składzie jajka, cebulę czy majonez w lodówce powinna spędzić 2-3 dni. Później nie tylko staje się potencjalnym źródłem zatrucia czy przynajmniej rewolucji żołądkowych, ale po prostu przestaje być smaczna.
Jednym z najlepszych przepisów na klasyczną sałatkę jarzynową, jest ta od Jakuba Kuronia, który zaprezentował swoją recepturę na własnej stronie internetowej. W składzie jego sałatki można znaleźć zarówno pora jak i jajka, dlatego taka sałatka najlepiej smakuje następnego dnia.
Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł, w którym wyjawiamy najprostszą recepturę na najłatwiejszy biszkopt. W tym tekście z kolei tłumaczymy jak przygotować wspaniały specyfik na lepszy i zdrowszy sen. Powyższy kadr pochodzi z filmu na kanale Smaczne-Przepisy.TV na YouTube.
Szybki przepis na sałatkę jarzynową Kuronia?
Składniki:
5 ziemniaków
3 marchewki
2 korzenie pietruszki
1/2 selera
1 por
4 ogórki kiszone
1 kwaśne jabłko
4 jajka
sól i pieprz do smaku
2 łyżeczki ostrej musztardy
majonez
puszka groszku
Wszystkie surowe warzywa obierz i ugotuj do miękkości w wodzie lub rosole. Następnie odstaw je do ostudzenia. To samo powtórz z jajkami. Pokrój wszystkie warzywa i jajka w drobną kostkę i wrzuć je do dużej miski, lub pojemnego garnka.
Do warzyw dodaj obrane i posiekane w kostkę jabłko, odsączony z zalewy groszek, odsączone i pokrojone w kostkę ogórki, majonez, musztardę, sól, pieprz oraz posiekany por. Zamieszaj całość i wstaw do lodówki na całą noc, aby dobrze się wszystko przegryzło. Smacznego.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Banalnie prosty sposób na rozbicie skorupki jajka na dwie części
Jak przygotować białą kiełbasę, by nie straciła smaku i koloru?
Źródło: kuron.com.pl; kuchnia.wp.pl