Czego lepiej nie dodawać do rozgrzewających zup?
Zupa jest doskonałym daniem na chłodne dni. Dobrze syci i rozgrzewa. Ale jakoś tak dziwnie się składa, że zwykle wiosną ważymy więcej niż jesienią. Oczywiście mniej się ruszamy niż latem, mamy też większą ochotę na pożywniejsze potrawy. Wśród nich są też zupy, które w chłodniejszych miesiącach zwykle gotujemy bardziej treściwe. A wiesz czego lepiej nie dodawać do rozgrzewających zup?
Nawet jeśli nie jesteś właśnie na diecie odchudzającej, możesz zwracać uwagę na kaloryczność potraw. Zwłaszcza teraz, jesienią i zimą, kiedy mniej się ruszasz niż w cieplejszych miesiącach. Nadmiar kalorii odkłada się w postaci tkanki tłuszczowej, ale też źle wpływa na funkcjonowanie całego organizmu.
Czego lepiej nie dodawać do rozgrzewających zup?
Ogólnie można powiedzieć, że zupy zagęszczane są bardziej tuczące niż klarowne. Dlatego unikaj zagęszczania ich zasmażką na mące i tłuszczu czy mieszanką mąki ze śmietaną. Zupa może i będzie smaczniejsza, a z całą pewnością bardziej tucząca. Skrobia i tłuszcz są głównym źródłem kalorii, których nadmiar odkłada się w organizmie obciążając też np. serce.
Nie dorzucaj do zupy gotowych bulionów czy kostek bulionowych. Jedne i drugie zawierają sporo soli, która wiąże wodę w organizmie i podnosi ciśnienie krwi. Kostki bulionowe zazwyczaj zawierają też glutaminian sodu, który wzmacnia smak, ale niestety nie należy do najzdrowszych i dodatkowo pobudza apetyt. Ponadto bulion wołowy często ma dodatek barwnika karmelowego, który jest potencjalnie związkiem rakotwórczym.
Strzeż się też przed wzbogacaniem zupy podsmażoną kiełbaską, boczkiem czy posypywania jest startym serem. W tych produktach czyha bowiem mnóstwo pustych kalorii. Unikaj też podawania zup z klasycznym makaronem, białym ryżem czy grzankami. Podstawowym ich składnikiem jest czysta skrobia, a więc znów zbędne dla ciebie kalorie. Z myślą o zdrowiu swoim i najbliższych dodawaj do zup warzywa świeże lub mrożone. Unikaj zaś tych puszkowanych. W nich jest bowiem sporo soli, często też wzmacniaczy smaku, które mogą powodować niestrawność. Niezdrowe są też gotowe sosy pomidorowe. Dodaje się do nich sporo cukru, często też soli. Czytaj więc etykiety i wybieraj produkty, bez zbędnych dodatków.
Nie przesadzaj też z soleniem zupy. Weź pod uwagę, że składniki, które dodajesz do zupy, często już ją zawierają. A nadmiar soli w diecie niekorzystnie wpływa na układ krążenia. Prowadzi też do zatrzymywania się wody w organizmie. Nie dosmaczaj też zup cukrem . On również czyha na ciebie w wielu produktach.
Jak zdrowo zagęścić zupę?
Zamiast dodawać do zupy śmietanę, możesz zmiksować część zawartych w niej warzyw. Niektóre, np. ziemniaki same mogą się rozpaść w czasie dłuższego gotowania, sprawiając, że zupa nie będzie wodnista.
Pod koniec gotowania do zupy możesz też wsypać trochę kaszy jaglanej czy brązowego ryżu. Gdy się rozgotują, nadadzą zupie pożądanej gęstości.
Na naszej stronie znajdziesz wiele przepisów na pyszne zupy. Zobacz, jak przygotować zupę kalafiorową , a także jak zrobić zupę pomidorową z mlekiem kokosowym .
Źródło: canva/Rutchapong
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: makowmazowiecki.naszemiasto, polskatimes Zapraszamy na nasz Instagram