Smakosze.pl Produkty Czy można jeść surową cukinię?
canva.com/Angele J, Pexels

Czy można jeść surową cukinię?

16 sierpnia 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Cukinia zazwyczaj jedzona jest po ugotowaniu, dlatego mało kto wie, że można jeść ją również na surowo. Co więcej, jest ona wtedy wyjątkowo zdrowa. Jest doskonała na żołądek, łagodzi objawy zgagi, wrzodów żołądka czy chorób wątroby.

Cukinia jest niskokaloryczna, będzie więc zbawienna dla każdego, kto dba o swoją sylwetkę. Spore ilości błonnika dodatkowo wpływają pozytywnie na przyspieszenie przemiany materii.

W smaku warzywo to jest delikatne, dlatego nikt nie powinien obawiać się, że mu nie posmakuje - w sałatkach czy daniach z sosami jej smak jest praktycznie niewyczuwalny.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Cukinia na surowo

Choć dla wielu osób pomysł ten może wydawać się niecodzienny, zachęcamy do spróbowania. Surowa cukinia ma przyjemnie chrupiącą konsystencję, a delikatny, orzeźwiający smak wspaniale komponuje się w sałatkach.

Pełno w niej potasu, żelaza i magnezu oraz witaminy C, K, PP, B1, a także beta-karotenu. Jej dużą zaletą jest to, że w warzywie nie odkładają się metale ciężkie z gleby i powietrza.

W 100 gramach cukinii znajduje się jedynie 21 kcal - dlatego też osoby będące na diecie lub chcące zgubić kilka nadprogramowych kilogramów, mogą sięgać po nią do woli.

Szybki przepis na spaghetti z cukinii

Masz ochotę na więcej kulinarnych ciekawostek? Sprawdź nasze inne newsy, w których zdradzamy mnóstwo smacznych informacji. W tym artykule pokazujemy przepis na sałatkę z młodych ziemniaków i fasolki szparagowej Z tego tekstu dowiesz się, jak upiec szarlotkę bez kruchego ciasta.

Składniki:

  • 2 cukinie

  • 3 pomidory

  • cebula

  • czosnek

  • sól

  • bazylia

  • olej

Umytą cukinię obierz za pomocą obieraczki julienne w kształt makaronu. Na patelni rozgrzej olej, wrzuć posiekaną cebulę, sól oraz czosnek. Gdy te zeszklą się, dodaj posiekane pomidory.

Po 25 minutach gotowania sosu, wrzuć do niego makaron z cukinii i wyłącz ogień. Dodaj świeże liście bazylii i podawaj. Smacznego.

Makaron z cukinii
undefined

Źródło: canva.com/jmsilva, Getty Images Signature

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: medme.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy