Smakosze.pl
Sałatka z selera i orzechów

canva.com/meteo021, Getty Images Pro

Cudowna sałatka z selera i orzechów - nie ma lepszej

16 Sierpnia 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Sałatka stanowi zawsze doskonały dodatek do najróżniejszych dań. Poniższa wersja, składająca się z selera, orzechów i rodzynek, świetnie podkreśla smak pieczonych mięs. Przepis jest banalnie prosty i wart spróbowania.

Sałatka z selera i orzechów ma intensywny, delikatnie ostry smak, który balansowany jest słodyczą rodzynek oraz chrupiących jabłek. Dużą rolę gra również różnica w konsystencji składników twardych i miękkich.

Wisienką na torcie tej sałatki jest sos majonezowo-jogurtowy, który wiąże wszystkie produkty. Dzięki jego właściwościom inne smaki mogą zostać należycie uwypuklone.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na sałatkę z selera i orzechów


Masz ochotę na więcej kulinarnych ciekawostek? Sprawdź nasze inne newsy, w których zdradzamy mnóstwo smacznych informacji. W tym artykule pokazujemy przepis na sałatkę z młodych ziemniaków i fasolki szparagowej Z tego tekstu dowiesz się, jak upiec szarlotkę bez kruchego ciasta.

Składniki:

  • mały seler lub połowa większego

  • 1 jabłko

  • 1 łyżka soku z cytryny

  • 1 łyżka jogurtu naturalnego lub śmietany 12%

  • 1 łyżka majonezu

  • garść orzechów włoskich

  • garść rodzynek

  • sól i pieprz do smaku

Zacznij od umycia jabłka i selera. Obierz je ze skórki. Z jabłka wytnij gniazdo nasienne. Zetrzyj je na tarce o dużych oczkach, a następnie skrop sokiem z cytryny, który uchroni je przed ciemnieniem.

Ziemniaki

Czy ziemniaki należy wrzucać na zimną wodę, czy wrzątek?

CZYTAJ DALEJ

Jogurt, majonez, sól oraz pieprz połącz i zalej starte produkty. Wymieszaj je bardzo dokładnie, aż sos pokryje wszystkie składniki. Na koniec dodaj rodzynki, które wcześniej wymoczone zostały we wrzątku.

Po nałożeniu na talerz obsyp sałatkę delikatnie siekanymi orzechami włoskimi. Podawaj do pieczonego schabu lub całego kurczaka. Smacznego.

Seler i orzechy

Źródło: canva.com/matka_Wariatka, Getty Images

Jak dobrze znasz tradycyjne, polskie potrawy? Tylko geniusz zdobędzie komplet punktów

Pytanie 1 z 9

Farsz w pierogach ruskich musi zawierać

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: straga.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Adam MoskalAutor

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ug

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

schabowy na patelni

Przepisy

Soczyste kotlety schabowe w maślankowej panierce

Czytaj więcej >
Sałatka z ogórków kiszonych

Przepisy

Fantastyczna surówka z ogórków kiszonych, cebuli i musztardy

Czytaj więcej >
Kawa z lodami

Przepisy

Idealny poobiedni deser – kawa z lodami

Czytaj więcej >
Puszyste ciasto na naleśniki

Przepisy

Jak zrobić niezwykle puszyste ciasto na naleśniki?

Czytaj więcej >
pierogi z mięsem

Przepisy

Przepis na pierogi z mięsem po rosole

Czytaj więcej >

Przepisy

Dlaczego warto wlać sok z cytryny do biszkoptu?

Czytaj więcej >