Smakosze.pl
Ogórki

canva.com/Изображения пользователя Oleksandr Diachenko

Smakowite ogórki po kaszubsku - mamy najlepszy przepis

16 Sierpnia 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Ogórki po kaszubsku są genialnym regionalnym przepisem, który pasuje praktycznie do wszystkiego. Dzięki dodaniu papryki mają odrobinę inny, bardziej wyrazisty smak. Niżej zdradzamy najprostszy przepis.

Ogórki są smacznym i bardzo zdrowym produktem, jednak ogórki po kaszubsku wprowadzają duży powiew świeżości do kuchni. Co więcej, są znacznie prostsze w przygotowaniu niż kiszone.

Tak sporządzone ogórki idealnie pasują do kanapek, dań głównych czy nawet jako składnik sałatek i surówek. Najwięksi smakosze docenią je jednak same w sobie - wprost ze słoika. Wtedy smakują zdecydowanie najlepiej.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na ogórki po kaszubsku

składniki:

  • 4 kilogramy ogórków gruntowych 

  • 2 cebule 

  • koper 

  • sól 

  • woda 2,5 litra 

  • pół litra octu 

  • 1 słoiczek musztardy sarepskiej 

  • pół kilograma cukru 

Ziemniaki

Czy ziemniaki należy wrzucać na zimną wodę, czy wrzątek?

CZYTAJ DALEJ

Dokładnie umyj świeżo zerwane ogórki. Włóż je do miski z zimna wodą na około godzinę, wtedy będą bardziej jędrne. Cebule obierz z łupin i pokrój ją w średniej wielkości piórka. Na dnie czystych i wyparzonych słoików ułóż koper oraz cebulę w piórkach. 

Do słoików ciasno włóż ogórki tak, aby zajęły całą wolna przestrzeń. Do garnka wlej ocet, wodę oraz musztardę. Dodaj cukier, sól i zagotuj całość na średnim ogniu. 

Gorącą zalewą zalej ogórki i ciasno zakręć wieczka. Słoiki pasteryzuj przez 5 minut. Przechowuj w chłodnym i ciemnym pomieszczeniu. 

Jak dobrze znasz tradycyjne, polskie potrawy? Tylko geniusz zdobędzie komplet punktów

Pytanie 1 z 9

Farsz w pierogach ruskich musi zawierać

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

  • Pieczone kotlety schabowe w panierce z płatków kukurydzianych

  • Lekko pikantne buraczki zasmażane z dodatkiem chrzanu

  • Jak ugotować kalafior, żeby był śnieżnobiały?


Źródło: przepisy-aleksandry.blogspot.com


Zapraszamy na nasz Instagram


Adam MoskalAutor

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ug

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Kurczak w sosie śmietanowym z pieczarkami

Czytaj więcej >
Zupa z pieczonych buraków Anny Lewandowskiej

Przepisy

Zupa buraczana według przepisu Anny Lewandowskiej

Czytaj więcej >

Przepisy

Kurczak w sosie śmietanowym z makaronem

Czytaj więcej >
ciasto 3 bit

Przepisy

Cudowne ciasto bez pieczenia 3 Bit - lepsze niż kultowy batonik

Czytaj więcej >

Przepisy

Jak inaczej przyrządzić pierś z kurczaka?

Czytaj więcej >
jajecznica

Przepisy

Idealna jajecznica? Tylko z dodatkiem majonezu

Czytaj więcej >