Smakosze.pl
Głóg

canva.com/Slatan

Jak wykorzystać w kuchni głóg?

16 Sierpnia 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Owoce głogu nie są obecnie zbyt popularnym produktem spożywczym, jednak mają sporo zastosowań w kuchni. Można przygotowywać z nich konfitury, dżemy, syropy czy wina. Ich smak przypomina nieco owoce dzikiej róży.

Głóg dawniej był bardzo cenioną rośliną zarówno przez pospolitych ludzi, jak i specjalistów z dziedziny ziołolecznictwa. Jej właściwości mają bardzo pozytywny wpływ na zdrowie człowieka.

Dawniej chłopi wierzyli, że głóg zasadzony na miedzy pomiędzy polami, będzie chronił rośliny uprawne przed szkodnikami - dlatego bardzo często można było je spotkać właśnie przy polach. Jak wykorzystać owoce głogu dzisiaj?

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Do czego stosować owoce głogu?

Pierwszą myślą dla wielu ludzi jest nalewka - do dzisiaj, choć rzadko spotykana, ma swoich zwolenników nalewka utworzona poprzez macerację twardych owoców głogu w wysokoprocentowym alkoholu.

Najlepiej sprawdzają się jako materiał do przetworów. Dżem lub konfitura głogowa może być z powodzeniem używana jako zamiennik dla konfitury z dzikiej róży, ponieważ jest bardzo podobna w smaku.

Ziemniaki

Czy ziemniaki należy wrzucać na zimną wodę, czy wrzątek?

CZYTAJ DALEJ

Innym popularnym rozwiązaniem jest suszenie rozdrobnionych owoców. Z tak otrzymanego suszu parzy się napar lub herbatę, które korzystnie wpływają na układ sercowo naczyniowy z uwagi na dużą zawartość flawonoidów.

Sok głogowy

Świeżo wyciskany sok nie musi smakować każdemu, ponieważ ma charakterystyczny, cierpko-kwaśny smak. Warto jednak pamiętać, że ma on wiele prozdrowotnych korzyści.

Aby sporządzić taki napój, na początku należy umyć owoce pod bieżącą wodą i wydrylować je z pestek. Następnie przepuszcza się je przez sokowirówkę. Powstały płyn, można dosłodzić miodem, aby był bardziej przystępny do picia.

Masz ochotę na więcej kulinarnych ciekawostek? Sprawdź nasze inne newsy, w których zdradzamy mnóstwo smacznych informacji. W tym artykule pokazujemy przepis na sałatkę z młodych ziemniaków i fasolki szparagowej Z tego tekstu dowiesz się, jak upiec szarlotkę bez kruchego ciasta.

Głóg

Źródło: canva.com/chengyuzheng, Getty Images

Jak dobrze znasz tradycyjne, polskie potrawy? Tylko geniusz zdobędzie komplet punktów

Pytanie 1 z 9

Farsz w pierogach ruskich musi zawierać

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kuchnia.wp.pl; swietodrzewa.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Adam Moskal

Redaktor portalu Smakosze.pl. Pasję do gotowania rozpalił w nim Makłowicz. Swoje życie postanowił poświęcić kulinariom i dziennikarstwu. Pracował na wielu stanowiskach gastronomicznych. Prywatnie fan muzyki folkowej oraz sportów rowerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Produkty

Pilny komunikat GIS dla grzybiarzy

Czytaj więcej >

Produkty

Luksusowy sprzęt kuchenny w ofercie Lidla

Czytaj więcej >

Produkty

Jak rozpoznać dobre oscypki?

Czytaj więcej >

Produkty

Gdzie na grzyby we wrześniu?

Czytaj więcej >
Vibovit jest jednym ze smaków dzieciństwa

Produkty

Niezapomniany smak dzieciństwa: Vibovit

Czytaj więcej >
Kartacze są przepyszne

Produkty

Niezawodny przepis na kultowe kartacze

Czytaj więcej >