Jak wykorzystać w kuchni głóg?
Owoce głogu nie są obecnie zbyt popularnym produktem spożywczym, jednak mają sporo zastosowań w kuchni. Można przygotowywać z nich konfitury, dżemy, syropy czy wina. Ich smak przypomina nieco owoce dzikiej róży.
Głóg dawniej był bardzo cenioną rośliną zarówno przez pospolitych ludzi, jak i specjalistów z dziedziny ziołolecznictwa. Jej właściwości mają bardzo pozytywny wpływ na zdrowie człowieka.
Dawniej chłopi wierzyli, że głóg zasadzony na miedzy pomiędzy polami, będzie chronił rośliny uprawne przed szkodnikami - dlatego bardzo często można było je spotkać właśnie przy polach. Jak wykorzystać owoce głogu dzisiaj?
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Do czego stosować owoce głogu?
Pierwszą myślą dla wielu ludzi jest nalewka - do dzisiaj, choć rzadko spotykana, ma swoich zwolenników nalewka utworzona poprzez macerację twardych owoców głogu w wysokoprocentowym alkoholu.
Najlepiej sprawdzają się jako materiał do przetworów. Dżem lub konfitura głogowa może być z powodzeniem używana jako zamiennik dla konfitury z dzikiej róży, ponieważ jest bardzo podobna w smaku.
Innym popularnym rozwiązaniem jest suszenie rozdrobnionych owoców. Z tak otrzymanego suszu parzy się napar lub herbatę, które korzystnie wpływają na układ sercowo naczyniowy z uwagi na dużą zawartość flawonoidów.
Sok głogowy
Świeżo wyciskany sok nie musi smakować każdemu, ponieważ ma charakterystyczny, cierpko-kwaśny smak. Warto jednak pamiętać, że ma on wiele prozdrowotnych korzyści.
Aby sporządzić taki napój, na początku należy umyć owoce pod bieżącą wodą i wydrylować je z pestek. Następnie przepuszcza się je przez sokowirówkę. Powstały płyn, można dosłodzić miodem, aby był bardziej przystępny do picia. Masz ochotę na więcej kulinarnych ciekawostek? Sprawdź nasze inne newsy, w których zdradzamy mnóstwo smacznych informacji. W tym artykule pokazujemy przepis na sałatkę z młodych ziemniaków i fasolki szparagowej Z tego tekstu dowiesz się, jak upiec szarlotkę bez kruchego ciasta.
Źródło: canva.com/chengyuzheng, Getty Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: kuchnia.wp.pl; swietodrzewa.pl