Smakosze.pl Porady Czy można mrozić usmażone kotlety schabowe i mielone?
canva/Bartosz Luczak

Czy można mrozić usmażone kotlety schabowe i mielone?

1 listopada 2021

Mrożenie jest jednym z najszybszych i najskuteczniejszych sposobów utrwalania potraw. Najczęściej bowiem wystarczy po prostu zapakować produkty lub danie w plastikowy pojemnik i schować go do zamrażalnika. Nie wszystkie potrawy jednak do mrożenia się nadają. W ten sposób nie powinny być przechowywanie m.in. schabowe.

Jeżeli kiedykolwiek przeszło wam przez myśl, by usmażyć dużo schabowych i po wystudzeniu włożyć je do zamrażalnika, odradzamy wam ten pomysł. Tak potraktowane kotlety nie tylko stracą na smaku, ale też mogą stanowić zagrożenie dla zdrowia.

Dlaczego usmażone schabowe nie powinny być mrożone?

Powodów, by unikać mrożenia już usmażonych kotletów, jest kilka. Przede wszystkim panierka podczas zamarzania łatwo nasiąka wodą obecną w chłodziarce . Po rozmrożeniu więc nie tylko będzie odpadać od mięsa, ale też straci swoją pierwotną chrupkość .

Co więcej, istnieje ryzyko, że tłuszcz, który w panierce po smażeniu pozostanie, nie zamrozi się . To oznacza, że — mimo niskiej temperatury — będzie możliwa aktywność drobnoustrojów, które zwykle odpowiadają za psucie się żywności.

Kotlety schabowe po rozmrożeniu — zwłaszcza gdy przeprowadzimy je nieprawidłowo — mogą więc okazać się niezdatne do spożycia. Zdecydowanie lepiej jest zamrozić podzielone na porcje i rozbite tłuczkiem mięso i rozmrażać go tyle, ile w danym momencie będziemy w stanie zjeść.

Czy zatem każde usmażone mięso nie nadaje się do zamrożenia? Niekoniecznie. Mielone, wołowina pieczona czy wieprzowe roladki w sosie dobrze znoszą niskie temperatury. Można więc z powodzeniem je zamrozić bez strat w smaku, pod warunkiem, że nie będą zawierały dodatków, które mogą zmienić swoją strukturę takich jak ogórki kiszone czy ser żółty.

Po pomysły na przyrządzenie oryginalnych schabowych zajrzyjcie na naszą stronę. Zajdziecie tam recepturę na pyszny kotlet w stylu hawajskim , który przypomni wam wakacje. Spróbujcie także usmażyć mięso w marynacie majonezowej , a będzie soczyste i delikatne , jak nigdy wcześniej.

Kotlety schabowe w panierce
Usmażonych kotletów schabowych nie powinno się zamrażać

Źródło zdjęcia: canva/from_my_point_of_view

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kuchnia.wp

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy