Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Jak szybko i bezpiecznie rozmrozić mięso?

Jak szybko i bezpiecznie rozmrozić mięso?

Filety mięsne na blacie
canva/nitrphotos

Zamrażanie umożliwia dłuższe przechowywanie produktów. Dzięki niskiej temperaturze hamowana jest aktywność mikroorganizmów i substancji odpowiedzialnych za psucie się żywności. Nieprawidłowe rozmrażanie może jednak przywrócić ich działanie. Sprawdźcie jak tego uniknąć.

Mrożenie to świetna metoda przechowywania mięsa, którego nie zamierzamy spożyć w najbliższym czasie. Utrwalenie go w ten sposób nie jest bardzo trudne — wystarczy je oczyścić i umieścić w woreczkach. Problemem pojawia się, gdy chcemy z niego skorzystać.

Większość z nas zamrożone porcje mięsne wyjmuje z lodówki i zostawia na blacie, w temperaturze pokojowej. To duży błąd, który naraża nasze zdrowie. Postępując w ten sposób, ryzykujemy poważne zatrucie pokarmowe.

Jak bezpiecznie rozmrażać mięso?

Najlepszym rozwiązaniem jest przełożenie zamrożonego kawałka mięsa z zamrażalnika do lodówki. Proces rozmrażania następuje powoli, a niska temperatura hamuje namnażanie się mikroorganizmów. Minusem tej metody jest czas — duże kawałki rozmrażać się mogą nawet dwie doby.

Drugą, nieco też szybszą, metodą rozmrażania mięsa jest dokonanie tego w wodzie. Niestety sposób ten wymaga naszego zaangażowania, bo spakowane w foliowy woreczek mięso musimy włożyć do miski z zimną wodą, a następnie wymieniać ja co około pół godziny.

Innym wariantem metody „wodnej" jest polewanie zamrożonego mięsa wodą z kranu. Jest to jednak sposób mało ekonomiczny i nieco niewygodny ze względu na bardzo niską temperaturę mrożonek, które są w stałym kontakcie z naszymi dłońmi.

Ostatnim i zarazem najszybszym sposobem jest rozmrożenia mięsa w mikrofalówce. Aby jednak z niego skorzystać, musimy nie tylko posiadać mikrofalówkę, ale też nasze urządzenie musi być wyposażone w funkcję rozmrażania.

Niezależnie d wybranej metody rozmrażania, trzeba pamiętać, że raz rozmrożonego mięsa nie można ponownie zamrażać ponownie. Nie stosując się do tej zasady, ryzykujemy zatrucie salmonellą. Można jednak zamrozić nadmiar potrawy przygotowanej z rozmrożonego wcześniej mięsa.

Sprawdźcie inne porady dotyczące mięsa. Z tego artykułu dowiecie się, jakie mięso najlepiej pasuje do rosołu. Tutaj natomiast podpowiadamy co wybrać, jeśli chcecie przyrządzić kotlety mielone.

Piersi kurczaka na desce
Piersi kurczaka na desce

Źródło zdjęcia: canva/Tatiana Volgutova

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: miesnypunktwidzenia

Zapraszamy na nasz Instagram