Wakacyjna wersja schabowych z dodatkiem ananasa i żurawiny
Kotlety schabowe zalicza się do grona specjałów naszej rodzimej kuchni. Nic nie stoi na przeszkodzie, by przygotować je nieco inaczej. Tym razem sięgniemy po przepis na przepyszne kotlety schabowe z dodatkiem ananasa oraz żurawiny.
Smakowite kotlety schabowe niejednokrotnie przyprawiały nas o szybsze bicie serca. W każdym domu przygotowuje się je odrobinę inaczej. Z pewnością warto wypróbować recepturę na kotlety schabowe w bardziej wakacyjnej odsłonie.
Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:
Kotlety schabowe w niecodziennym wydaniu
Kotlety schabowe wiele razy gościły na naszym portalu. Jakiś czas temu prezentowaliśmy przepis Karola Okrasy. Dziś wypróbujemy zapiekaną wersję specjału z dodatkiem ananasa i żurawiny. Jakie produkty będą nam potrzebne?
5 plastrów schabu
5 plastry ananasa
5 łyżeczek żurawiny
5 łyżek startego sera żółtego
jajko
mąka
bułka tarta
olej
Przepis na kotlety schabowe w wakacyjnej odsłonie jest banalnie prosty, wystarczy postępować zgodnie z poniższą instrukcją. Nawet najbardziej wybredni spośród smakoszy nie będą mogli się im oprzeć.
Prosty przepis na kotlety schabowe z ananasem i żurawiną
Na początku plastry schabu rozbijamy przy użyciu tłuczka. Powinny mieć grubość około 1,5 cm. Tak przygotowane kotlety obtaczamy w mące, jajku oraz bułce tartej. Smażymy je na rozgrzanym oleju tak, aby miały złocisty kolor. Już wcześniej wspominaliśmy o tym, jak osiągnąć idealny efekt.
Gotowe kotlety schabowe układamy na blasze wyścielonej papierem do pieczenia. Posypujemy je żółtym serem, na którym umieszczamy plastry ananasa. Na środku umieszczamy trochę żurawiny.
Tak przygotowane kotlety schabowe umieszczamy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni Celsjusza. Pieczemy je przez około 2 minuty. Po tym czasie nasz specjał będzie gotowy. Prośby o dokładkę są pewne. Jeśli chcesz, aby kotlety były bardziej soczyste, dzień wcześniej namocz mięso w mleku i cebuli.
(Canva / Arijuhani) Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: Prześlij Przepis