Smakosze.pl Produkty Czy warto dopłacać do jajek od „szczęśliwych kur"? Zdanie specjalisty może zaskoczyć
Canva / Proxima Studio

Czy warto dopłacać do jajek od „szczęśliwych kur"? Zdanie specjalisty może zaskoczyć

5 stycznia 2024

Kupując jajka w sklepie, często stajemy przed dylematem. Wybrać te najtańsze, a może dopłacić do „jedynek" lub „zerówek"? Nie każdy zdaje sobie sprawę, że w grę wchodzi coś więcej, niż nasze przekonania etyczne. Poniżej dowiesz się, jak sposób chowania kur wpływa na znoszone przez nie jajka.

Jajka – od trójek do zera

Jeśli chodzi o kupowanie jajek, wchodzą tu w grę z pewnością kwestie etyczne. Nie bez powodu na jajka „zerówki” mówimy, że pochodzą od „szczęśliwych kur”. Kury te swobodnie biegają po wybiegu i hodowane są w ekologicznych warunkach. Jedynki to także kury wolne (ale gospodarstwa niespełniające standardów eko). Dwójki to jajka z chowu tzw. ściółkowego.

Kury mieszkają tu w zagrodach, ale mają pewnego rodzaju swobodę, w przeciwieństwie do kur „trójkowych”.  Te ostatnie przetrzymywane są w bardzo niehumanitarnych warunkach, a jajka produkowane są niemal fabrycznie na dużych, przemysłowych fermach.

kury w klatce
Canva
Smażę je w każdy piątek z ziemniaków z poprzedniego dnia. Do środka daję farsz, który zachwyca domowników

Skład jajka: czy numer ma znaczenie

Wielcy producenci jajek zarzekają się, że ich produkty są równie zdrowe jak te ekologiczne. Dietetycy mimo wszystko zweryfikują ich stwierdzenia . Cytowana przez “Wprost” dietetyczka Aleksandra Wedziuk-Reszka z Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH podkreśla, że chów kur ma wpływ na skład jajek, które kupujemy .

Jajka z wolnego wybiegu mają choćby więcej białka niż te , które pochodzą z chowu klatkowego. Białko, podstawowy budulec naszego organizmu, jest czasem zbytnio pomijany w naszej diecie. Jemy rzeczy bogate w węglowodany, ale wyżej w piramidzie zdrowego odżywiania znajdują się właśnie białka .

Tłuszcze w jajkach

Podobnie ma się rzecz, jeśli chodzi o tłuszcze . Okazuje się bowiem, że jajka z wolnego wybiegu mają więcej dobrych dla nas nienasyconych kwasów tłuszczowych. Tych składników często brakuje w naszej codziennej diecie .

Wedziuk-Reszka podkreśla też, że jaja z wolnego wybiegu zawierają więcej mikroelementów, które są potrzebne do prawidłowego funkcjonowania naszych ciał . Choćby karotenoidy mają dobry wpływ na funkcjonowanie naszego wzroku. Jaja od „szczęśliwych kur” mają też więcej witaminy E, potasu czy cynku . W trosce o własne zdrowie warto dołożyć te kilka złotych.

Dowiedz się też, jak poznać jakość jajka, oglądając jego żółtko . Zdrowe jajko przyda się do tego szybkiego i pysznego śniadania .

kury na wolności

Z samego rana tłumy ruszyły do Biedronki. Już tylko dziś mleko, masło i ser za półdarmo
Całe życie źle myłam pieczarki. Dzięki temu trikowi robię to w mig, szkoda, że wcześniej tego nie znałam
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy