Smażę je w każdy piątek z ziemniaków z poprzedniego dnia. Do środka daję farsz, który zachwyca domowników
Czasem zapominamy, że tradycyjne, smaczne kotlety nie muszą być z mięsa. Dlatego warto skorzystać z tego przepisu na ziemniaczane kotlety z miłą niespodzianką dla smakoszy w środku.
Kotlety ziemniaczane z farszem
Kotlety ziemniaczane to przede wszystkim przepis na wykorzystanie ziemniaków, które zostały nam z obiadów z poprzednich dni. Są sycące i szybkie w przygotowaniu, a do tego oszczędne.
Warzywny farsz składa się też z samych niedrogich składników. To niemała ulga w tych wymagających finansowo czasach. Ale przede wszystkim farsz, który nasi biesiadnicy znajdą w środku, zadowoli każdego. Koniecznie sprawdźcie poniżej, jak zrobić ten przysmak.
Z samego rana tłumy ruszyły do Biedronki. Już tylko dziś mleko, masło i ser za półdarmoKotleciki ziemniaczane z pieczarkami
Nasz przepis pokazuje, że zawsze warto zachować niezjedzone ziemniaki, bo w kilka minut można z nich wyczarować coś pysznego. Sekretem są pieczarki i ser, które stanowią doskonałe nadzienie.
Składniki
- 1 kg ugotowanych ziemniaków
- 500 g pieczarek
- 1 duża cebula
- 100 g tartej mozzarelli (lub zwykłego żółtego sera)
- 1 jajko
- ¼ szklanki mąki
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- Natka pietruszki
- Sól, pieprz, odrobina ostrej papryki
- Bułka tarta do panierowania i olej do smażenia
Faszerowane kotlety ziemniaczane – przygotowanie
Na niewielkiej ilości oleju podsmażamy drobno pokrojone pieczarki i posiekaną cebulę. Dodajemy pieczarki i starty na tarce ser. Całość przyprawiamy do smaku.
Ziemniaki przeciskamy przez praskę i dodajemy jajko. Mieszamy. Łączymy z mąką i mąką ziemniaczaną na gładką masę. Z uzyskanego ciasta formujemy placuszki i układamy na stolnicy oprószonej mąką.
Na połowę placków nakładamy farsz. Przykrywamy pozostałymi placuszkami i zaklejamy na bokach, by osiągnąć kotlety. Gotowe obtaczamy w bułce tartej i smażymy do zrumienienia z obu stron.
To ciasto będzie jak znalazł na jutrzejsze święto. Uważaj na taki miód, jest oszukany.