Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Smażę je w każdy piątek z ziemniaków z poprzedniego dnia. Do środka daję farsz, który zachwyca domowników
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 05.01.2024 12:26

Smażę je w każdy piątek z ziemniaków z poprzedniego dnia. Do środka daję farsz, który zachwyca domowników

kotlety ziemniaczane
Wikimedia / Magalia / CC BY 3.0

Czasem zapominamy, że tradycyjne, smaczne kotlety nie muszą być z mięsa. Dlatego warto skorzystać z tego przepisu na ziemniaczane kotlety z miłą niespodzianką dla smakoszy w środku.

Kotlety ziemniaczane z farszem

Kotlety ziemniaczane to przede wszystkim przepis na wykorzystanie ziemniaków, które zostały nam z obiadów z poprzednich dni. Są sycące i szybkie w przygotowaniu, a do tego oszczędne.

Warzywny farsz składa się też z samych niedrogich składników. To niemała ulga w tych wymagających finansowo czasach. Ale przede wszystkim farsz, który nasi biesiadnicy znajdą w środku, zadowoli każdego. Koniecznie sprawdźcie poniżej, jak zrobić ten przysmak.

przeciskanie ziemniaków
Canva
Z samego rana tłumy ruszyły do Biedronki. Już tylko dziś mleko, masło i ser za półdarmo

Kotleciki ziemniaczane z pieczarkami

Nasz przepis pokazuje, że zawsze warto zachować niezjedzone ziemniaki, bo w kilka minut można z nich wyczarować coś pysznego. Sekretem są pieczarki i ser, które stanowią doskonałe nadzienie.

Składniki

  • 1 kg ugotowanych ziemniaków
  • 500 g pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 100 g tartej mozzarelli (lub zwykłego żółtego sera)
  • 1 jajko
  • ¼ szklanki mąki
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • Natka pietruszki
  • Sól, pieprz, odrobina ostrej papryki
  • Bułka tarta do panierowania i olej do smażenia

Faszerowane kotlety ziemniaczane – przygotowanie

Na niewielkiej ilości oleju podsmażamy drobno pokrojone pieczarki i posiekaną cebulę. Dodajemy pieczarki i starty na tarce ser. Całość przyprawiamy do smaku

Ziemniaki przeciskamy przez praskę i dodajemy jajko. Mieszamy. Łączymy z mąką i mąką ziemniaczaną na gładką masę. Z uzyskanego ciasta formujemy placuszki i układamy na stolnicy oprószonej mąką.

Na połowę placków nakładamy farsz. Przykrywamy pozostałymi placuszkami i zaklejamy na bokach, by osiągnąć kotlety. Gotowe obtaczamy w bułce tartej i smażymy do zrumienienia z obu stron.

To ciasto będzie jak znalazł na jutrzejsze święto. Uważaj na taki miód, jest oszukany.

krojone pieczarki
Canva