Żółtko numer 1, 2 czy 3 jest zdrowsze? Mało kto zna dobrą odpowiedź
Jajka to ważny element naszej diety. Przeciętny Polak rocznie zjada ich nawet 150. Jakie jajka są najbardziej wartościowe? Rozpoznamy je po żółtku. Tylko, które jest tym najlepszym? Wyjaśniamy to w naszym tekście.
Jedz jajka na zdrowie
Jajka jadamy na śniadanie, podajemy na obiad i wykorzystujemy do przyrządzania sałatek, ciast i innych potraw. Trudno wyobrazić sobie naszą dietę i kuchnię baz jajek. Są one składnikiem wielu produktów, które codziennie kupujemy w sklepach spożywczych. Jajka są bogate w witaminy: A, E, D, K, B12 i kwas foliowy.
Dostarczają nam kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6. Żółtka są pełne witamin i cennych mikroelementów. Warto pamiętać, że jajka są produktem niskokalorycznym i bez obaw mogą po nie sięgać osoby, które dbają o sylwetkę oraz te, które chcą schudnąć. Jednak jaki kolor żółtka jest najzdrowszy? Czy m się kierować przy wyborze?
Rwany chlebek ziołowy jest hitem każdej imprezy. Żałuję, że tak późno poznałam ten przepisJakie żółtko wybrać?
Kolor żółtka to efekt diety kury i jej stanu zdrowia. Jednak jak wiemy, barw żółtka może być naprawdę wiele. Znajdziemy te jasnożółte, bardziej pomarańczowe i zdecydowanie ciemne. Po, które żółtko najlepiej sięgać? Jak się okazuje, najbardziej wartościowe jest to o ciemnym zabarwieniu. Patrząc na nasze zdjęcie główne, jest to żółtko nr 1.
Takie żółtka zawierają najwięcej kwasów tłuszczowych omega-3 witamin. Mają ich zdecydowanie więcej od żółtek o jasnej barwie. Żółtka o ciemnej barwie są informacją dla nas, że kura żyła na wolnym wybiegu, jadła świeżą trawę. Jeśli żółtko ma jasny odcień, oznacza to, że kura była karmiona kukurydzą i pszenicą.
Wiek kury ma znaczenie
Warto wiedzieć, że nie tylko kolor żółtka świadczy o tym, czy jajko jest zdrowe. Na to ma wpływ też wiek kury. Młode nioski, które mają około 28 tygodni, znoszą jajka o niskiej zawartości składników odżywczych. Podobnie jest w przypadku starszych kur, które liczą sobie ponad 97 tygodni.
Białko wiele mówi o świeżości jajka. Lekko mleczna barwa to sygnał, że jajka jest bardzo świeże. Natomiast im białko jest bardziej mętne, to jajko jest starsze. Te znaki pozwolą nam na wybraniu jak najlepszego i najbardziej odżywczego jajka. Pisaliśmy o tym, jak zrobić smaczną zapiekankę z tanich produktów. Podawaliśmy przepis na pyszny deser z wafelków.
Źródło: rozrywka.lelum.pl