Smakosze.pl Przepisy Czym nakarmić gości na piątkową kolację? Moi uwielbiają postną zapiekankę z rybą i warzywami na kruchym cieście
Łukasz Modelski / Materiały własne

Czym nakarmić gości na piątkową kolację? Moi uwielbiają postną zapiekankę z rybą i warzywami na kruchym cieście

2 listopada 2023
Autor tekstu: Łukasz Modelski

Na kruchym cieście można podać wszystko. Zwłaszcza, jeśli robi się je tak szybko. Wędzona (pieczona, gotowana) ryba, cebula, ser i śmietana gwarantują danie pyszne i wykwintne. Ulubione warzywa i przyprawy jeszcze bardziej uszlachetnią smak.

Krucha zapiekanka z rybą krok po kroku (50-60 minut)

To pyszne danie robi się bardzo szybko i doskonale nadaje się na postne dni. Dzięki niemu znika problem eleganckiej piątkowej kolacji. Z pieczeniem zmieścisz się w godzinie .

Składniki na ciasto:

  • 300 g mąki pszennej
  • ¾ kostki zimnego masła
  • 1 jajko

Składniki na farsz:

  • 2 cebule
  • 1 mała cukinia
  • Kilka kawałków dowolnej wędzonej lub pieczonej albo gotowanej ryby
  • Szczypior lub szczypiorek
  • Szklanka tłustej, gęstej śmietany (18%)
  • 1-2 gałki mozzarelli lub innego łatwo topiącego się startego sera
  • 1 jajko
  • Olej do smażenia
  • Pieprz
  • Sól
  • Gałka muszkatołowa (opcjonalnie)
Biedronka rozdaje uwielbiane towary za darmo. Akcja zaraz się kończy, trzeba się śpieszyć

Sposób przygotowania:

Do miski wsypujemy mąkę, wbijamy jajko i wkrawamy masło wyjęte z lodówki.

IMG_2.jpg

Szybko zagniatamy zwartą kulę, którą zawijamy w folię i na 10 minut wkładamy do zamrażalnika. W tym czasie warto nagrzać piekarnik do 200 stopni .

IMG_3.jpg

Kiedy ciasto jest w lodówce, obieramy cebulę i kroimy ją w pióra. Umytą cukinię kroimy w plasterki.

IMG_4.jpg

Ciasto wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy. Wylepiamy nim formę i nakłuwamy widelcem, żeby ciasto nie podnosiło się w piecu .

IMG_5.jpg

Wkładamy ciasto do pieca na 15-20 minut. W tym czasie podsmażamy cebulę do zeszklenia, po chwili cukinię.

Wyjmujemy ciasto z pieca, rozkładamy na nim podsmażoną cebulę.

IMG_6.jpg

Rybę drobno siekamy i rozrzucamy ją na cebuli.

IMG_7.jpg

Dodajemy cukinię, posiekany szczypior i przyprawy.

IMG_8.jpg

Zapiekanka rybna jest już prawie gotowa

W osobnym naczyniu miksujemy śmietanę, jajko i ser na jednolitą masę . Masę tę równomiernie rozprowadzamy po całej zapiekance, po czym wkładamy ją do pieca na 15-20 minut.

IMG_9.jpg

Kiedy śmietana się zetnie, zapiekanka jest gotowa. Wyjmujemy ją z pieca i dajemy jej odpocząć przez 10 minut. Można kroić, podawać i zachwycać gości. Zapiekanka dobrze komponuje się z sałatą z sosem musztardowym, korniszonami i wszelkiego rodzaju kwaśnymi marynatami .

IMG_10.jpg

Po 1 listopada zostało mi sporo sałatki jarzynowej i czerstwy chleb. Na szczęście wiem co z nich zrobić
Ułóż pomidory w słoikach i dodaj „śnieżną” zalewę. Żałuję, że wcześniej nie znałam tego przepisu
Obserwuj nas w
autor
Łukasz Modelski

Historyk sztuki, historyk kuchni, dziennikarz i redaktor wielu mediów w Polsce. Autor książek o historii kuchni i książek kucharskich. W radiowej Dwójce od kilkunastu lat prowadzi kultową „Drogę przez mąkę”, w TVP Historia –
cykl „W kotle historii”. Gotuje codziennie.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy