Smakosze.pl Przepisy Delikatne ciasto na pierogi z dodatkiem ziemniaków
canva/kakofonia

Delikatne ciasto na pierogi z dodatkiem ziemniaków

29 stycznia 2022

Wielu smakoszy uwielbia pierogi. Jednak każda potrawa potrafi się znudzić. Ciasto na pierogi można jednak zmodyfikować, dodając do niego nieco gotowanych ziemniaków. Dzięki temu wyrób stanie się bardziej sycący i nabierze niepowtarzalnego smaku. Skusicie się?

Ciasto na pierogi z dodatkiem tłuczonych ziemniaków to doskonały pomysł, by wykorzystać zalegające w lodówce resztki z obiadu. Jeśli znudziły wam się kluski śląskie czy kopytka ten przepis sprawdzi się doskonale. Koniecznie wypróbujcie nasz patent.

Przepis na nietypowe ciasto na pierogi

Składniki:

  • 1 kg mąki

  • 2 garście ugotowanych i wystudzonych ziemniaków

  • 1 jajo

  • 1 łyżka oleju rzepakowego

  • 1 szklanka gorącej wody

  • szczypta soli

Przygotowanie:

Na stolnicę lub czysty blat wysypujemy mąkę i formujemy w niej dołek. Dodajemy do niego przeciśnięte przez praskę ziemniaki , jajo, sól oraz olej. Łączymy szybko wszystkie składniki i powoli wlewamy wodę.

Wyrabiamy ciasto, do czasu uzyskania miękkiej i elastycznej konsystencji. Jeśli to konieczne dodajemy nieco więcej wody. Gotową masę dzielimy na porcje i rozwałkowujemy je na grubość 2-3 milimetrów.

Przy pomocy szklanki wykrawamy kółka i wypełniamy je ulubionym farszem. Pierogi gotujemy w lekko osolonej wodzie przez około 3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię. Podajemy na ciepło. Smacznego.

Wskazówki:

  • Ugotujcie pierogi bezpośrednio po przyrządzeniu. W przeciwnym wypadku mogą zacząć się rozlepiać. Ryzyko to wzrośnie, jeśli zdecydujemy się, by wypełnić je owocami.

  • Jajko warto zastąpić siemieniem lnianym zamoczonym we wrzątku. 1 łyżkę zmielonych nasion zalejmy 3 łyżkami gorącej wody. Dzięki temu uzyskamy sycące wegańskie pierożki.

Puree ziemniaczane w misce
Dodaj do ciasta na pierogi ziemniaków i rozkoszuj się ich wyjątkowym smakiem

Źródło zdjęcia: canva/oksanashufrych

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: mamagerka

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy