Flaczki bez nieprzyjemnego zapachu według Tomasza Strzelczyka
Flaczki to typowo polska zupa. Niektórzy jednak za nią nie przepadają, ze względu na to, że czuć w niej podroby. I właśnie dla tych osób Tomasz Strzelczyk przygotował drobiową wersję tej zupy. Poznajcie przepis na delikatne flaczki bez nieprzyjemnego zapachu.
Pożywne, gęste flaczki mogą zastąpić cały obiad. Jest w nich bowiem dużo mięsa i warzyw. Zupa ta jest doskonała na chłodniejsze dni, bo jest sycąca, ale też rozgrzewająca. Zobacz jak delikatne flaczki przygotowuje Tomasz Strzelczyk.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na delikatne flaczki bez nieprzyjemnego zapachu według Tomasza Strzelczyka
Składniki:
-
4 ćwiartki kurczaka
-
ok. 1,5 l wody
-
2 listki laurowe
-
kilka ziaren ziela angielskiego
-
1 por
-
1 cebula
-
kawałek korzenia selera
-
1 marchewka
-
1 pietruszka
-
2-3 cm świeżego imbiru
-
3 ząbki czosnku
-
słodka mielona papryka
-
kurkuma
-
gałka muszkatołowa
-
pieprz cayenne
-
majeranek
-
sól, pieprz
Przygotowanie drobiowych flaczków
Ćwiartki kurczaka oczyść, opłucz, zalej zimną wodą. Doprowadź do wrzenia, odszumuj, dodaj listki laurowe, ziele angielskie i trochę soli. Gotuj ok. 30 minut.
Por oczyść, pokrój w paski. Cebulę obierz, przekrój na pół, zrumień na suchej patelni. Por i cebulę dodaj do gotującego się mięsa. Gotuj, aż mięso będzie miękkie.
Mięso wyjmij z wywaru, przestudź. W tym czasie oczyść marchewkę, pietruszkę i imbir. Warzywa zetrzyj na dużych oczkach, imbir na drobnych, dodaj do wywaru.
Mięso oczyść z kości i chrząstek, pokrój w paski. Dodaj do wywaru razem z posiekanym czosnkiem. Zupę dopraw sporą ilością papryki, kurkumy i gałki oraz pieprzem cayenne i solą.
Na końcu dodaj do niej roztarty majeranek i sporą ilość świeżo zmielonego pieprzu. Gotuj jeszcze 2 minuty. Flaczki podawaj z chlebem.
Źródło zdjęcia: canva/Jarvna
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: youtube