Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Delikatne kotlety drobiowe według siostry Anastazji. Proste i tanie danie
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 23.04.2022 22:22

Delikatne kotlety drobiowe według siostry Anastazji. Proste i tanie danie

Delikatne kotlety drobiowe według siostry Anastazji. Proste i tanie danie
canva/ULADZIMIR ZGURSKI

Delikatne kotleciki drobiowe według siostry Anastazji to pomysł na szybki i smaczny obiad dla całej rodziny. Pierś z kurczaka z pianą z białek, cebulką i innymi składnikami tworzą lekkie i puszyste kotleciki, które posmakują nawet największym niejadkom. Poznaj przepis na kotlety drobiowe według siostry Anastazji.

Jeśli szukasz pomysłu na lekki, ale i pożywny obiad, to doskonale trafiłeś- delikatne kotleciki przepisu siostry Anastazji to totalny hit kulinarny. Danie wychodzi za każdym razem i zawsze błyskawicznie znika z talerzy. Kotleciki smakują nawet małym niejadkom.

Kotleciki świetnie smakują z frytkami, ziemniakami opiekanymi, gotowanymi. Danie będzie kompletne, kiedy przygotujesz również porcję warzyw. Do kotletów doskonale sprawdzi się surówka z marchewki i jabłka, buraczki, kapusta pekińska, czerwona i surówka wiosenna z młodych warzyw.

Kotlety drobiowe według siostry Anastazji

Składniki:

  • podwójna pierś z kurczaka

  • 2 duże cebule czerwone

  • 3 jajka

  • 3 łyżki mąki

  • sól, pieprz

  • olej do smażenia

  • przyprawa curry lub do kurczaka

Jak zrobić kotlety drobiowe według siostry Anastazji?

Mięso umyj, oczyść, pokrój w kostkę i oprósz solą, pieprzem, ulubioną przyprawą i przełóż do miski lub większego pojemnika. Do kurczaka dodaj pokrojoną drobno cebulkę i żółtka kurze, całość wymieszaj i odstaw na 15 minut. W tym czasie z białek ubij sztywną pianę.

Do mięsa dodaj mąkę i ubitą pianę, wymieszaj delikatnie łyżką. Rozgrzej olej rzepakowy i przy pomocy większej łyżki wykładaj na patelnię przygotowaną masę. Kotlety smaż 3-4 minuty na wolnym ogniu z każdej strony, aż nabiorą złotego kolor. Danie podaj z ulubionymi dodatkami i surówką, smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawostek kulinarnych, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić kotlety schabowe w ziołach i majonezie według Ewy Wachowicz. Ten tekst zdradza, jak doprawiać i czym zagęszczać tradycyjne flaczki.

Surowa pierś z kurczaka na desce

Źródło zdjęcia: canva/ Wiktory Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kuchniana5