Smakosze.pl Przepisy Delikatne, rozpływające się w ustach gołąbki zawijane w kapustę pekińską
canva/Nataly Hanin, Getty Images

Delikatne, rozpływające się w ustach gołąbki zawijane w kapustę pekińską

20 września 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Gołąbki są tak popularne, że zazwyczaj przygotowuje się je w taki sam sposób, co może niektórych nudzić. Aby urozmaicić sobie to danie, warto farsz zawijać w kapustę pekińską. Po ugotowaniu ma ona inną fakturę niż zwykła kapusta, gdyż jest znacznie delikatniejsza.

Gołąbki z kapusty pekińskiej mają jeszcze jeden atut, którego brak w ich tradycyjnej wersji. Zamiast ryżu dodawana jest kasza jaglana, która nadaje całemu daniu zupełnie nowego sznytu. Farsz jest dzięki niej kremowy i rozpływający w ustach.

Jeśli chcesz jeszcze bardziej zmodyfikować przepis, zamiast wieprzowiny możesz użyć mielonego indyka czy kurczaka. Takie gołąbki będą znacznie lżejsze i mniej kaloryczne.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na gołąbki z kapusty pekińskiej

Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Przeczytaj ten artykuł , w którym pokazujemy, jak sparzyć kapustę na gołąbki bez wody. W tym tekście zdradzamy sposób na pyszną surówkę ze świeżej białej kapusty. Składniki:

  • 1 kapusta pekińska

  • 1 szklanka kaszy jaglanej

  • 2 szklanki wody

  • 500 g mięsa wieprzowego

  • 1 jajko

  • 2 cebule

  • ząbek czosnku

  • po łyżeczce: słodkiej papryki, majeranku, pieprzu ziołowego

  • sól

Sos:

  • 3 ziela angielskie

  • 3 liście laurowe

  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego

  • słoik przecieru pomidorowego

Zacznij od posiekania cebuli z czosnkiem i podsmażenia ich na oleju. Zmiel mięso. Dodaj do niego jajko, cebulę, czosnek, przyprawy. Ugotuj kaszę na półtwardo i wrzuć ją do miski z mięsem. Wymieszaj farsz, aż wszystkie składniki się połączą.

Kapustę umyj i odrywaj z niej liście. Odetnij z nich biały twardy rdzeń. Sparz je we wrzątku przez około 3 minuty. W sparzone liście zawijaj farsz i układaj je w naczyniu żaroodpornym.

Zalej gołąbki szklanką wody, przecierem pomidorowym wymieszanym z koncentratem, liśćmi laurowymi oraz zielem angielskim. Piecz gołąbki przez godzinę w 180 stopniach Celsjusza. Smacznego.

Gołąbki

Źródło: canva.LauriPatterson, Getty Images Signature

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: obzarciuch.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy