Delikatne, rozpływające się w ustach gołąbki zawijane w kapustę pekińską
Gołąbki są tak popularne, że zazwyczaj przygotowuje się je w taki sam sposób, co może niektórych nudzić. Aby urozmaicić sobie to danie, warto farsz zawijać w kapustę pekińską. Po ugotowaniu ma ona inną fakturę niż zwykła kapusta, gdyż jest znacznie delikatniejsza.
Gołąbki z kapusty pekińskiej mają jeszcze jeden atut, którego brak w ich tradycyjnej wersji. Zamiast ryżu dodawana jest kasza jaglana, która nadaje całemu daniu zupełnie nowego sznytu. Farsz jest dzięki niej kremowy i rozpływający w ustach.
Jeśli chcesz jeszcze bardziej zmodyfikować przepis, zamiast wieprzowiny możesz użyć mielonego indyka czy kurczaka. Takie gołąbki będą znacznie lżejsze i mniej kaloryczne.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na gołąbki z kapusty pekińskiej
Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Przeczytaj ten artykuł , w którym pokazujemy, jak sparzyć kapustę na gołąbki bez wody. W tym tekście zdradzamy sposób na pyszną surówkę ze świeżej białej kapusty. Składniki:
-
1 kapusta pekińska
-
1 szklanka kaszy jaglanej
-
2 szklanki wody
-
500 g mięsa wieprzowego
-
1 jajko
-
2 cebule
-
ząbek czosnku
-
po łyżeczce: słodkiej papryki, majeranku, pieprzu ziołowego
-
sól
Sos:
-
3 ziela angielskie
-
3 liście laurowe
-
2 łyżki koncentratu pomidorowego
-
słoik przecieru pomidorowego
Zacznij od posiekania cebuli z czosnkiem i podsmażenia ich na oleju. Zmiel mięso. Dodaj do niego jajko, cebulę, czosnek, przyprawy. Ugotuj kaszę na półtwardo i wrzuć ją do miski z mięsem. Wymieszaj farsz, aż wszystkie składniki się połączą.
Kapustę umyj i odrywaj z niej liście. Odetnij z nich biały twardy rdzeń. Sparz je we wrzątku przez około 3 minuty. W sparzone liście zawijaj farsz i układaj je w naczyniu żaroodpornym.
Zalej gołąbki szklanką wody, przecierem pomidorowym wymieszanym z koncentratem, liśćmi laurowymi oraz zielem angielskim. Piecz gołąbki przez godzinę w 180 stopniach Celsjusza. Smacznego.
Źródło: canva.LauriPatterson, Getty Images Signature
Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: obzarciuch.pl