Surówka z białej kapusty lepsza niż z restauracji
Klasyczna surówka z białej kapusty najczęściej kojarzy się z restauracjami oferującymi kuchnię azjatycką. Poniższy przepis pozwala przygotować ją samodzielnie we własnym domu. Jest chrupiąca, soczysta i pasuje do wielu różnych dań obiadowych.
Surówka z białej kapusty to klasyka restauracyjnych dodatków do kotletów i innych dań mięsnych. Jej duża zaleta polega na tym, że można zrobić ją zarówno z młodej kapusty, jak i zwykłej. Starcie do niej marchewki dodatkowo zwiększa jej walory smakowe oraz estetyczne.
Z kolei wykorzystanie odrobiny majonezu pozwala uzyskać popularną surówkę colesław, która jest szeroko znana na całym świecie. Mieszanka kapusty oraz jabłka sprawia, że dodatek ten jest soczysty, chrupiący i lekko słodki - idealny do praktycznie każdego posiłku.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na surówkę z białej kapusty
Chcesz poznać więcej przepisów na pyszne surówki? W tym artykule pokazujemy, jak przygotować pyszną surówkę z marchewki na ostro. Ten tekst zdradza przepis na surówkę z kapusty pekińskiej. Składniki:
400 g białej kapusty
1 jabłko
2 łyżki stołowe oliwy
pęczek koperku
łyżeczka soli
pół płaskiej łyżeczki pieprzu
2 łyżki cukru
sok z połówki cytryny
Zacznij od zerwania wierzchnich liści kapusty, które są nieładne. Przemyj ją pod bieżącą wodą, przetnij na pół i wytnij głąb. Poszatkuj ją na mandolinie do warzyw w cienkie paski. Wrzuć kapustę do miski i zasyp solą.
Jabłko umyj, obierz, przetnij na pół i usuń gniazdo nasienne. Następnie zetrzyj je na tarce o grubych oczkach. Koperek przepłucz wodą, posiekaj. Wyciśnij sok z cytryny i zmieszaj go z cukrem, pieprzem oraz oliwą.
Z kapusty odsącz wodę. Dodaj do niej jabłko, koperek oraz sos. Wymieszaj składniki i ewentualnie dopraw je jeszcze odrobiną soli. Wstaw miskę na 30 minut do lodówki. Podawaj delikatnie schłodzoną. Smacznego.
Źródło: canva/zhobla91, Getty Images
Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: aniagotuje