Smakosze.pl
Biała kapusta

canva/HandmadePictures, Getty Images

Surówka z białej kapusty lepsza niż z restauracji

14 Września 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Klasyczna surówka z białej kapusty najczęściej kojarzy się z restauracjami oferującymi kuchnię azjatycką. Poniższy przepis pozwala przygotować ją samodzielnie we własnym domu. Jest chrupiąca, soczysta i pasuje do wielu różnych dań obiadowych.

Surówka z białej kapusty to klasyka restauracyjnych dodatków do kotletów i innych dań mięsnych. Jej duża zaleta polega na tym, że można zrobić ją zarówno z młodej kapusty, jak i zwykłej. Starcie do niej marchewki dodatkowo zwiększa jej walory smakowe oraz estetyczne.

Z kolei wykorzystanie odrobiny majonezu pozwala uzyskać popularną surówkę colesław, która jest szeroko znana na całym świecie. Mieszanka kapusty oraz jabłka sprawia, że dodatek ten jest soczysty, chrupiący i lekko słodki - idealny do praktycznie każdego posiłku.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na surówkę z białej kapusty

Chcesz poznać więcej przepisów na pyszne surówki? W tym artykule pokazujemy, jak przygotować pyszną surówkę z marchewki na ostro. Ten tekst zdradza przepis na surówkę z kapusty pekińskiej.

Składniki:

  • 400 g białej kapusty

  • 1 jabłko

  • 2 łyżki stołowe oliwy

  • pęczek koperku

  • łyżeczka soli

  • pół płaskiej łyżeczki pieprzu

  • 2 łyżki cukru

  • sok z połówki cytryny

Zacznij od zerwania wierzchnich liści kapusty, które są nieładne. Przemyj ją pod bieżącą wodą, przetnij na pół i wytnij głąb. Poszatkuj ją na mandolinie do warzyw w cienkie paski. Wrzuć kapustę do miski i zasyp solą.

Ciasto

Zniewalające ciasto bez pieczenia, lekki i pyszny śnieżny puch

CZYTAJ DALEJ

Jabłko umyj, obierz, przetnij na pół i usuń gniazdo nasienne. Następnie zetrzyj je na tarce o grubych oczkach. Koperek przepłucz wodą, posiekaj. Wyciśnij sok z cytryny i zmieszaj go z cukrem, pieprzem oraz oliwą.

Z kapusty odsącz wodę. Dodaj do niej jabłko, koperek oraz sos. Wymieszaj składniki i ewentualnie dopraw je jeszcze odrobiną soli. Wstaw miskę na 30 minut do lodówki. Podawaj delikatnie schłodzoną. Smacznego.

Surówka

Źródło: canva/zhobla91, Getty Images

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy 

Jak dobrze znasz potrawy z czasów PRL-u? Nie bądź zbyt pewny siebie, tylko geniusz zgadnie wszystkie odpowiedzi

Pytanie 1 z 10

Z czego najczęściej jadano kotlety w czasach PRL-u?

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: aniagotuje

Zapraszamy na nasz Instagram

Adam MoskalAutor

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ug

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

patisony na blacie

Przepisy

Rozkosznie pyszne marynowane patisony z papryką

Czytaj więcej >

Przepisy

Szybka sałatka makaronowa z tuńczykiem

Czytaj więcej >

Przepisy

Gołąbki z cudowną, serową niespodzianką - obiadowy ideał

Czytaj więcej >

Przepisy

Koktajl z mrożonych owoców

Czytaj więcej >

Przepisy

Najlepsza, przedwojenna receptura na puszyste racuchy

Czytaj więcej >

Przepisy

Delikatne ciasto rafaello

Czytaj więcej >