Smakosze.pl Przepisy Delikatne, siekane kotlety z kurczaka o bogatym, cudownym smaku
canva/kjekol

Delikatne, siekane kotlety z kurczaka o bogatym, cudownym smaku

13 stycznia 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Planując szybki i smaczny obiad, warto postawić na kurczaka. A najlepiej na filet z kurczaka, który jest wyjątkowo szybki w przygotowaniu. Dziś powiemy wam, jak zrobić delikatne, siekane kotlety z kurczaka o bogatym, cudownym smaku. Ręczymy, że nikt z waszej rodziny im się nie oprze.

Filet z kurczaka można przygotować na wiele sposobów. Doskonale nadaje się do pieczenia, gotowania i gotowania na parze. Jednak najszybciej przyrządzisz go na patelni. Oczywiście możesz przyprawić i usmażyć filet w całości lub pokrojony. My jednak zachęcamy do przyrządzenia z niego pysznych kotletów.

Delikatne, siekane kotlety z kurczaka o bogatym, cudownym smaku

Składniki:

  • 2 pojedyncze filety z kurczaka

  • 1 jajko

  • 1 łyżka majonezu

  • ok. 10 dag żółtego sera

  • 3 łyżki mąki pszennej

  • mielona papryka słodka lub ostra

  • sól, pieprz

  • olej do smażenia

Przygotowanie siekanych kotletów

Filety z piersi kurczaka opłucz, osusz. Oczyść z błon i tłuszczu, pokrój w paski, a potem w drobną kostkę.

Rozdrobnionego kurczaka włóż do miski. Dodaj do niego jajko, majonez, starty na dużych oczkach ser oraz mąkę. Masę wymieszaj, dopraw sporą ilością papryki, soli i pieprzu.

Na patelni rozgrzej olej. Łyżką kładź na nią porcje mięsnej masy. Kotlety smaż po kilka minut z każdej strony, aż ładnie się zrumienią.

Usmażone kotlety zdejmij z patelni i osącz z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach. Podawaj z ziemniakami lub ryżem, surówką i z ulubionym sosem.

Wskazówka: Do kotletów możesz podać sos, który przygotujesz mieszając 3 łyżki majonezu, 3 łyżki jogurtu naturalnego, posiekany ząbek czosnku i trochę koperku. Więcej inspiracji na dania z kurczaka znajdziesz na naszej stronie. Sprawdź, jak przygotować kotlety z filetów z kurczaka , a także jak zrobić filety w panierce z parmezanu .

kotlety siekany
kotlety siekany

Źródło zdjęcia: canva/oksanashufrych

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: nietylkopasta

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy