Smakosze.pl
Duszone buraczki z porem i czerwoną cebulą

canva/pixelshot

Smażone buraczki z nieziemskim dodatkiem do każdego obiadu

22 Stycznia 2022

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Udostępnij:

Szukasz nietypowego dodatku do kotletów? Postaw na buraczki podsmażane z porem. Nieco ostre w smaku warzywo idealnie zbalansuje słodycz czerwonych bulw. Dodatek czerwonej cebuli uzupełni kompozycję i sprawi, że nie będzie można jej się oprzeć. Spróbujecie?

Buraki są niezwykle smaczne i pełne cennych składników odżywczych. Warto włączyć je do swojej diety np. poprzez dodanie ich do obiadu. Proponujemy wam przyrządzenie ich z dodatkiem aromatycznej czerwonej cebulki i wyrazistego w smaku pora. To połączenie skradnie wasze serca.

Kawa z kurkumą

Dlaczego warto dodawać do kawy kurkumę?

CZYTAJ DALEJ

Przepis na duszone buraczki z porem i czerwoną cebulą

Składniki:

  • 1 kg buraków

  • 1 duży por

  • 2 spore czerwone cebule

  • 1,5 szklanki bulionu warzywnego

  • 2 łyżki oliwy z oliwek

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • posiekana natka pietruszki

Przygotowanie:

Buraki szorujemy i obieramy ze skórki. Następnie kroimy warzywo w cienkie plasterki. Pora opłukujemy, a cebulę obieramy. Wewnętrzną łupinę zachowujemy do bulionu. Oba warzywa kroimy w piórka.

Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Smażymy na niej buraczki przez 10 minut. Następnie dodajemy pora i cebulę oraz wlewamy bulion. Zagotowujemy i zmniejszamy ogień.

Dusimy warzywa do miękkości, czyli przez około 30 minut. Doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy na ciepło posypane posiekaną natką pietruszki. Doskonale smakuje z tradycyjnym schabowym.

Wskazówka: do tego przepisu możecie wykorzystać pieczone buraki. Wystarczy, że najpierw przez chwilę podsmażycie pora i cebulkę, a potem podgrzejecie je z odrobiną wody i burakami przez kwadrans.

Krojenie pora na desce

Buraczki z dodatkiem pora smakują wyśmienicie

źródło: canva/vinicef

Podczas przygotowywania mięsa bardzo łatwo o karygodne błędy. Nr 5 popełnia niemal każdy

Slajd 1 z 6

Krojenie mięsa

Niewłaściwe krojenie mięsa

Mało kto zdaje sobie sprawę, że kierunek, w którym kroimy mięso, ma ogromne znaczenie. Pod żadnym wypadkiem nie powinniśmy tego robić wzdłuż włókien. Najlepiej kroić mięso w poprzek. Właśnie wtedy będzie ono odpowiednio kruche i soczyste. Kolejny slajd dotyczy błędu popełnianego przez wielu Polaków.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: gotujmy

Zapraszamy na nasz Instagram

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Steki z kalafiora

Przepisy

Obłędne steki z kalafiora z dodatkiem curry i papryki wędzonej. Pyszny wiosenny obiad

Czytaj więcej >
ciasto czekoladowe

Przepisy

Łatwe ciasto czekoladowe z dżemem wiśniowym. Nie skończysz na 1 kawałku

Czytaj więcej >
racuchy

Przepisy

Puszyste racuchy bez drożdży i sody. Sekret tkwi w 1 sztuczce

Czytaj więcej >
jajka sadzone

Przepisy

Jak zrobić jajka sadzone bez tłuszczu? Zdradzamy 2 najlepsze sposoby

Czytaj więcej >
Wyjątkowy patent na faszerowaną paprykę

Przepisy

Wyjątkowy patent na faszerowaną paprykę. Prosty sposób na pyszny obiad

Czytaj więcej >
Delikatne, kokosowe ciasto bez pieczenia „Raffaello”

Przepisy

Wyjątkowe, eleganckie ciasto „Kokosowa śnieżynka” od siostry Anastazji. Nikt mu się nie oprze

Czytaj więcej >