Smakosze.pl
Duszone buraczki z porem i czerwoną cebulą

canva/pixelshot

Smażone buraczki z nieziemskim dodatkiem do każdego obiadu

22 Stycznia 2022

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Udostępnij:

Szukasz nietypowego dodatku do kotletów? Postaw na buraczki podsmażane z porem. Nieco ostre w smaku warzywo idealnie zbalansuje słodycz czerwonych bulw. Dodatek czerwonej cebuli uzupełni kompozycję i sprawi, że nie będzie można jej się oprzeć. Spróbujecie?

Buraki są niezwykle smaczne i pełne cennych składników odżywczych. Warto włączyć je do swojej diety np. poprzez dodanie ich do obiadu. Proponujemy wam przyrządzenie ich z dodatkiem aromatycznej czerwonej cebulki i wyrazistego w smaku pora. To połączenie skradnie wasze serca.

Kawa z kurkumą

Dlaczego warto dodawać do kawy kurkumę?

CZYTAJ DALEJ

Przepis na duszone buraczki z porem i czerwoną cebulą

Składniki:

  • 1 kg buraków

  • 1 duży por

  • 2 spore czerwone cebule

  • 1,5 szklanki bulionu warzywnego

  • 2 łyżki oliwy z oliwek

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • posiekana natka pietruszki

Przygotowanie:

Buraki szorujemy i obieramy ze skórki. Następnie kroimy warzywo w cienkie plasterki. Pora opłukujemy, a cebulę obieramy. Wewnętrzną łupinę zachowujemy do bulionu. Oba warzywa kroimy w piórka.

Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Smażymy na niej buraczki przez 10 minut. Następnie dodajemy pora i cebulę oraz wlewamy bulion. Zagotowujemy i zmniejszamy ogień.

Dusimy warzywa do miękkości, czyli przez około 30 minut. Doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy na ciepło posypane posiekaną natką pietruszki. Doskonale smakuje z tradycyjnym schabowym.

Wskazówka: do tego przepisu możecie wykorzystać pieczone buraki. Wystarczy, że najpierw przez chwilę podsmażycie pora i cebulkę, a potem podgrzejecie je z odrobiną wody i burakami przez kwadrans.

Krojenie pora na desce

Buraczki z dodatkiem pora smakują wyśmienicie

źródło: canva/vinicef

Przygotowywanie mięsa

Podczas przygotowywania mięsa bardzo łatwo o karygodne błędy. Nr 5 popełnia niemal każdy

Mięso odgrywa niezwykle istotną rolę w codziennym jadłospisie Polaków. Niektórzy nie wyobrażają sobie bez niego udanego obiadu. Już teraz dowiedz się, jakie błędy podczas przygotowywania mięsa popełniamy najczęściej. Nr 5 może być dla wielu smakoszy ogromnym zaskoczeniem. Prawie nikt o tym nie pamięta.

Zobacz galerię >

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: gotujmy

Zapraszamy na nasz Instagram

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Wyborny pasztet z mięsa i warzyw po rosole. Idealny do pieczywa i na przystawkę

Czytaj więcej >
 Ciasto czekoladowe z gruszkami

Przepisy

Ciasto czekoladowe z gruszkami. Jesienny przysmak zachwyca aromatem

Czytaj więcej >
Śliwki w occie na zimę

Przepisy

Robisz śliwki w occie na zimę? Teraz do słoików wszyscy wrzucają też pewne warzywo

Czytaj więcej >
Rozgrzewająca surówka z cukinii

Przepisy

Mało znana, rozgrzewająca surówka z cukinii. W sam raz na chłodny dzień

Czytaj więcej >
Jak zrobić zupę pomidorowa na rosole?

Przepisy

Jak zrobić zupę pomidorową na rosole? Przepis krok po kroku

Czytaj więcej >
Naleśniki bez mleka są świetne

Przepisy

Zamiast mleka, wlej gęsty przysmak. Naleśniki wyjdą jeszcze lepsze

Czytaj więcej >