Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Smażone buraczki z nieziemskim dodatkiem do każdego obiadu

Smażone buraczki z nieziemskim dodatkiem do każdego obiadu

Duszone buraczki z porem i czerwoną cebulą
canva/pixelshot

Szukasz nietypowego dodatku do kotletów? Postaw na buraczki podsmażane z porem. Nieco ostre w smaku warzywo idealnie zbalansuje słodycz czerwonych bulw. Dodatek czerwonej cebuli uzupełni kompozycję i sprawi, że nie będzie można jej się oprzeć. Spróbujecie?

Buraki są niezwykle smaczne i pełne cennych składników odżywczych. Warto włączyć je do swojej diety np. poprzez dodanie ich do obiadu. Proponujemy wam przyrządzenie ich z dodatkiem aromatycznej czerwonej cebulki i wyrazistego w smaku pora. To połączenie skradnie wasze serca.

Przepis na duszone buraczki z porem i czerwoną cebulą

Składniki:

  • 1 kg buraków

  • 1 duży por

  • 2 spore czerwone cebule

  • 1,5 szklanki bulionu warzywnego

  • 2 łyżki oliwy z oliwek

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • posiekana natka pietruszki

Przygotowanie:

Buraki szorujemy i obieramy ze skórki. Następnie kroimy warzywo w cienkie plasterki. Pora opłukujemy, a cebulę obieramy. Wewnętrzną łupinę zachowujemy do bulionu. Oba warzywa kroimy w piórka.

Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Smażymy na niej buraczki przez 10 minut. Następnie dodajemy pora i cebulę oraz wlewamy bulion. Zagotowujemy i zmniejszamy ogień.

Dusimy warzywa do miękkości, czyli przez około 30 minut. Doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy na ciepło posypane posiekaną natką pietruszki. Doskonale smakuje z tradycyjnym schabowym.

Wskazówka: do tego przepisu możecie wykorzystać pieczone buraki. Wystarczy, że najpierw przez chwilę podsmażycie pora i cebulkę, a potem podgrzejecie je z odrobiną wody i burakami przez kwadrans.

Krojenie pora na desce
Buraczki z dodatkiem pora smakują wyśmienicie

źródło: canva/vinicef

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: gotujmy

Zapraszamy na nasz Instagram