Smażone buraczki z nieziemskim dodatkiem do każdego obiadu
Szukasz nietypowego dodatku do kotletów? Postaw na buraczki podsmażane z porem. Nieco ostre w smaku warzywo idealnie zbalansuje słodycz czerwonych bulw. Dodatek czerwonej cebuli uzupełni kompozycję i sprawi, że nie będzie można jej się oprzeć. Spróbujecie?
Buraki są niezwykle smaczne i pełne cennych składników odżywczych. Warto włączyć je do swojej diety np. poprzez dodanie ich do obiadu. Proponujemy wam przyrządzenie ich z dodatkiem aromatycznej czerwonej cebulki i wyrazistego w smaku pora. To połączenie skradnie wasze serca.
Przepis na duszone buraczki z porem i czerwoną cebulą
Składniki:
1 kg buraków
1 duży por
2 spore czerwone cebule
1,5 szklanki bulionu warzywnego
2 łyżki oliwy z oliwek
sól i pieprz w ilości do smaku
posiekana natka pietruszki
Przygotowanie:
Buraki szorujemy i obieramy ze skórki. Następnie kroimy warzywo w cienkie plasterki. Pora opłukujemy, a cebulę obieramy. Wewnętrzną łupinę zachowujemy do bulionu. Oba warzywa kroimy w piórka.
Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Smażymy na niej buraczki przez 10 minut. Następnie dodajemy pora i cebulę oraz wlewamy bulion. Zagotowujemy i zmniejszamy ogień.
Dusimy warzywa do miękkości, czyli przez około 30 minut. Doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy na ciepło posypane posiekaną natką pietruszki. Doskonale smakuje z tradycyjnym schabowym.
Wskazówka: do tego przepisu możecie wykorzystać pieczone buraki. Wystarczy, że najpierw przez chwilę podsmażycie pora i cebulkę, a potem podgrzejecie je z odrobiną wody i burakami przez kwadrans.
źródło: canva/vinicef
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Idealnie kruche i mięciutkie rogaliki od niezawodnej siostry Salomei
Genialna przekąska dla każdego: pieczarki faszerowane mięsem mielonym
Nieziemsko soczyste kotlety schabowe marynowane w coli i keczupie
źródło: gotujmy