Filety z kurczaka w parmezanowej panierce, z pomidorami i serem
Składniki na filet z kurczaka w parmezanowej panierce pieczone z pomidorami i serem:
1 podwójna pierś kurczaka,
2 cukinie,
3 łyżki masła,
świeże zioła np.: estragon, bazylia, tymianek,
1 łyżka oliwy extra vergine,
60 g tartego miękkiego sera,
2/3 szklanki bułki tartej,
1 mała czerwona cebula,
2 większe pomidory,
1/3 szklanki tartego parmezanu.
Filety z kurczaka w parmezanowej panierce pieczone z pomidorami i serem – przygotowanie
Rozgrzej piekarnik do 220 stopni Celsjusza. Podziel filet z kurczaka na 2 oddzielne piersi. Każdy filet pokrój poziomo na 2 najcieńsze filety, a następnie tłuczkiem stłucz najgrubszą część na taką samą grubość (około 1/2 cm). Dopraw solą i pieprzem, po czym użyj mieszanki roztopionego masła i oliwy z oliwek, aby posmarować filet. Następnie obtocz mieszanką bułki tartej i parmezanu. Ułóż na blasze do pieczenia pokrytej oliwą z oliwek. Wstaw do piekarnika i piecz 15 minut.
Pomidory sparz, obierz ze skórki, pokrój w kosteczkę i odsącz z nadmiaru soku, wymieszaj z drobno posiekaną czerwoną cebulą.
Przełącz piekarnik na funkcję grilla (jeśli nie ma takiej funkcji, to zwiększ temperaturę do 240 stopni Celsjusza), na filety nałóż salsę pomidorową i starty ser, a następnie wstaw do piekarnika. Piecz kolejne 5 minut. Posyp świeżymi ziołami. Podawaj na tagliatelle z cukinii.
Cukinię pokrój obieraczką i wrzuć na 1/2 minuty na wrzątek, odcedź, dopraw łyżeczką oliwy, solą, pieprzem i posiekanymi ziołami.