Smakosze.pl
Filety z kurczaka w parmezanowej panierce pieczone z pomidorami i serem

pixabay.com

Filety z kurczaka w parmezanowej panierce, z pomidorami i serem

5 Czerwca 2021

Autor tekstu:

Dzięciołowska Marcelina

Udostępnij:

Filety z kurczaka w parmezanowej panierce pieczone z pomidorami i serem to przepyszne dietetyczne danie, które jest bardzo szybkie i proste w przygotowaniu. Najlepiej smakuje podawane na tagliatelle razem z cukinią. Jak przygotować filety z kurczaka w parmezanowej panierce z pomidorami i serem?

Składniki na filet z kurczaka w parmezanowej panierce pieczone z pomidorami i serem:

  • 1 podwójna pierś kurczaka,

  • 2 cukinie,

  • 3 łyżki masła,

  • świeże zioła np.: estragon, bazylia, tymianek,

  • 1 łyżka oliwy extra vergine,

  • 60 g tartego miękkiego sera,

  • 2/3 szklanki bułki tartej,

  • 1 mała czerwona cebula,

  • 2 większe pomidory,

  • 1/3 szklanki tartego parmezanu.

Filety z kurczaka w parmezanowej panierce pieczone z pomidorami i serem – przygotowanie

Rozgrzej piekarnik do 220 stopni Celsjusza. Podziel filet z kurczaka na 2 oddzielne piersi. Każdy filet pokrój poziomo na 2 najcieńsze filety, a następnie tłuczkiem stłucz najgrubszą część na taką samą grubość (około 1/2 cm). Dopraw solą i pieprzem, po czym użyj mieszanki roztopionego masła i oliwy z oliwek, aby posmarować filet. Następnie obtocz mieszanką bułki tartej i parmezanu. Ułóż na blasze do pieczenia pokrytej oliwą z oliwek. Wstaw do piekarnika i piecz 15 minut.

Pomidory sparz, obierz ze skórki, pokrój w kosteczkę i odsącz z nadmiaru soku, wymieszaj z drobno posiekaną czerwoną cebulą.

Przełącz piekarnik na funkcję grilla (jeśli nie ma takiej funkcji, to zwiększ temperaturę do 240 stopni Celsjusza), na filety nałóż salsę pomidorową i starty ser, a następnie wstaw do piekarnika. Piecz kolejne 5 minut. Posyp świeżymi ziołami. Podawaj na tagliatelle z cukinii.

Cukinię pokrój obieraczką i wrzuć na 1/2 minuty na wrzątek, odcedź, dopraw łyżeczką oliwy, solą, pieprzem i posiekanymi ziołami.

Dzięciołowska MarcelinaAutor

Autor tekstów

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

sernik chmurka

Przepisy

Marzy Ci się sernik puszysty jak chmurka? Wystarczy 1 sprytny patent. Nigdy nie zrobisz inaczej

Czytaj więcej >

Przepisy

Zostało Ci mięso i warzywa po rosole? Zrobisz z nich nie lada specjał. Domownicy zaniemówią z wrażenia

Czytaj więcej >
racuchy

Przepisy

Babcia Jadzia zawsze miesza mleko z 1 produktem. Dzięki temu jej racuchy są cudownie delikatne

Czytaj więcej >

Przepisy

Rozgrzewająca konfitura z pigwy. Bezcenne wsparcie na jesienne chłody

Czytaj więcej >
pumkin latte

Przepisy

Jak zrobić domowe pumkin spice latte? Zdradzamy recepture

Czytaj więcej >

Przepisy

Nie do wiary, z czym Lewandowska łączy kiszone buraki. Takiego miksu nikt się nie spodziewa

Czytaj więcej >