Smakosze.pl
Filety z kurczaka w parmezanowej panierce pieczone z pomidorami i serem

pixabay.com

Filety z kurczaka w parmezanowej panierce, z pomidorami i serem

6 Maja 2021

Autor tekstu:

Dzięciołowska Marcelina

Udostępnij:

Filety z kurczaka w parmezanowej panierce pieczone z pomidorami i serem to przepyszne dietetyczne danie, które jest bardzo szybkie i proste w przygotowaniu. Najlepiej smakuje podawane na tagliatelle razem z cukinią. Jak przygotować filety z kurczaka w parmezanowej panierce z pomidorami i serem?

Składniki na filet z kurczaka w parmezanowej panierce pieczone z pomidorami i serem:

  • 1 podwójna pierś kurczaka,

  • 2 cukinie,

  • 3 łyżki masła,

  • świeże zioła np.: estragon, bazylia, tymianek,

  • 1 łyżka oliwy extra vergine,

  • 60 g tartego miękkiego sera,

  • 2/3 szklanki bułki tartej,

  • 1 mała czerwona cebula,

  • 2 większe pomidory,

  • 1/3 szklanki tartego parmezanu.

Filety z kurczaka w parmezanowej panierce pieczone z pomidorami i serem – przygotowanie

Rozgrzej piekarnik do 220 stopni Celsjusza. Podziel filet z kurczaka na 2 oddzielne piersi. Każdy filet pokrój poziomo na 2 najcieńsze filety, a następnie tłuczkiem stłucz najgrubszą część na taką samą grubość (około 1/2 cm). Dopraw solą i pieprzem, po czym użyj mieszanki roztopionego masła i oliwy z oliwek, aby posmarować filet. Następnie obtocz mieszanką bułki tartej i parmezanu. Ułóż na blasze do pieczenia pokrytej oliwą z oliwek. Wstaw do piekarnika i piecz 15 minut.

Pomidory sparz, obierz ze skórki, pokrój w kosteczkę i odsącz z nadmiaru soku, wymieszaj z drobno posiekaną czerwoną cebulą.

Przełącz piekarnik na funkcję grilla (jeśli nie ma takiej funkcji, to zwiększ temperaturę do 240 stopni Celsjusza), na filety nałóż salsę pomidorową i starty ser, a następnie wstaw do piekarnika. Piecz kolejne 5 minut. Posyp świeżymi ziołami. Podawaj na tagliatelle z cukinii.

Cukinię pokrój obieraczką i wrzuć na 1/2 minuty na wrzątek, odcedź, dopraw łyżeczką oliwy, solą, pieprzem i posiekanymi ziołami.

Podobne artykuły

Ogórki kiszone w przepysznej odsłonie

Przepisy

Sprawdzony przepis na kultową sałatkę szwedzką

Czytaj więcej >
Rosół w bezmięsnej odsłonie

Przepisy

Zdrowy rosół w bezmięsnej odsłonie

Czytaj więcej >
Pierogi z truskawkami

Przepisy

Cudowny przepis na przepyszne pierogi z truskawkami

Czytaj więcej >
Kopytka

Przepisy

Trzy nietypowe pomysły na podanie kopytek

Czytaj więcej >
Sałatka z ogórków

Przepisy

Sałatka na ostro z ogórków zamknięta w słoiku

Czytaj więcej >
Zasmażana kapusta

Przepisy

Aromatyczna młoda kapustka z wędzonym posmakiem

Czytaj więcej >