Smakosze.pl Przepisy Delikatnie słodkie placki ziemniaczane z dodatkiem batatów
canva/Tanya145, Getty Images

Delikatnie słodkie placki ziemniaczane z dodatkiem batatów

15 września 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Placki ziemniaczane z batatem, czyli słodkim ziemniakiem, nabierają zupełnie nowego wymiaru. Batat nadaje plackom delikatnie słodkiego smaku. Jeśli więc jesteś fanem jedzenia tej potrawy na słodko, ta wersja jest wręcz stworzona dla ciebie.

Placki ziemniaczane uwielbia praktycznie każdy, głównie dzięki uniwersalności podstawowej receptury. Niektórzy jednak preferują je z dodatkiem cukru lub dżemu - w taki wypadku warto dodać do ciasta batata.

Co ciekawe placuszki prezentowane tym razem nie zawierają jajek i glutenu. Zamiast mąki pszennej dodaje się mąkę kukurydzianą, która naturalnie pozbawiona jest glutenu.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na placki ziemniaczane z batatem

Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Przeczytaj ten artykuł , w którym pokazujemy, jak zrobić puszyste placki ziemniaczane. W tym tekście zdradzamy recepturę, dzięki której zrobisz chrupiące placki.

Składniki:

  • pół kg ziemniaków

  • 200 g batata

  • 1 cebula

  • 3 łyżki mąki kukurydzianej

  • sól

  • pieprz

  • olej

Zacznij od dokładnego umycia ziemniaków oraz batata. Obierz je ze skórki i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Cebulę obierz i również zetrzyj bezpośrednio do pulpy ziemniaczanej.

Dodaj do warzyw mąkę kukurydzianą, którą należy uprzednio przesiać, sól oraz świeżo mielony pieprz. Wymieszaj wszystkie składniki, aż ciasto nabierze odpowiednio gęstej konsystencji.

Na patelnie wlej olej i postaw ją na palniku o średniej mocy. Gdy tłuszcz będzie gorący, wykładaj na niego porcje ciasta. Gdy jedna strona placków usmaży się na złoto, przełóż je na drugą. Wyjmuj je po usmażeniu na ręcznik kuchenny, aby odsączył się nadmiar tłuszczu.

Placki ziemniaczane

Źródło: canva/BaileysTable, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: mamaalergikagotuje.pl

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy