Smakosze.pl
Placki ziemniaczane w przepysznym wydaniu

Canva / SomeMeans

Zupełnie inne, puszyste i delikatne placki ziemniaczane

8 Sierpnia 2021

Autor tekstu:

Jakub Kossakowski

Udostępnij:

Placki ziemniaczane są jednym ze szlagierów naszej rodzimej kuchni. Z miłą chęcią sięga po nie liczne grono smakoszy. Dziś wypróbujemy przepis na placki ziemniaczane, które zaskakują puszystością. Sekret tkwi w ubijaniu białek oraz odlewaniu wody ze startych ziemniaków.

Bez wątpienia placki ziemniaczane mają status kultowej potrawy. Wszystko dzięki ich walorom smakowym, które potrafią przyprawić o szybsze bicie serca nawet najbardziej wybrednych spośród smakoszy. Nic nie stoi na przeszkodzie, by placki ziemniaczane wyróżniały się nienaganną puszystością.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Puszyste placki ziemniaczane zaskoczą domowników

Smakowite placki ziemniaczane niejednokrotnie przyprawiały nas o autentyczny zachwyt. Specjał można przygotować na wiele sposobów. Jakiś czas temu prezentowaliśmy przepis na wyjątkowo chrupiące placki ziemniaczane.

Tym razem nasze placki ziemniaczane będą charakteryzowały się kuszącą puszystością. Specjał momentalnie zniknie z talerzy. Domownicy nie będą mogli się mu oprzeć. Jakie składniki będą nam potrzebne?

  • 1 kg ziemniaków

  • 2 jajka

  • spora cebula

  • sól

  • pieprz

Ogórki po kozacku

Charakterne ogórki po kozacku - najlepszy przepis

CZYTAJ DALEJ

Przepis na puszyste placki ziemniaczane zaskakuje prostotą

Na początku ziemniaki obieramy, myjemy i miksujemy przy użyciu blendera. Możemy je także zetrzeć na tarce o małych oczkach, jednak jest to dosyć czasochłonny proces. Rozdrobnione ziemniaki przekładamy do gęstego sitka i pozwalamy im odcieknąć go garnka.

Wodę z ziemniaków odstawiamy na kilka minut. Po tym czasie na jej dnie powinna osadzić się skrobia. Przekładamy ją do masy ziemniaczanej. Białka jajek ubijamy ze szczyptą soli, powinniśmy uzyskać sztywna pianę. Żółtka mieszamy z ziemniakami oraz startą cebulą. Masę doprawiamy solą i pieprzem.

Do mieszanki dodajemy pianę z białek. Wszystko delikatnie ze sobą łączymy. Placki ziemniaczane smażymy partiami na rozgrzanym tłuszczu. Gotowe smakołyki wykładamy na papierowe ręczniki. Serwujemy je na słono lub słodko. Godny uwagi jest przepis na placki ziemniaczane po szwajcarsku.

Placki ziemniaczane

Placki ziemniaczane

Canva / bhofack2

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: mojepasjekrakow.blogspot.com

Zapraszamy na nasz Instagram

Jakub Kossakowski

Jestem absolwentem takich kierunków studiów jak psychopedagogika kreatywności i edukacja międzykulturowa. Fascynuje mnie otaczający świat, który najlepiej można poznać dzięki nauce. Za swoją pasję uznaję kulturę i sztukę. Głównie tą dotyczącą fonii i obrazu. Kulinaria również odgrywają istotną rolę w moim życiu i chętnie eksperymentuję w kuchni. Wcześniej pisałem treści dla portalu Pikio. Od jakiegoś czasu jestem związany z redakcją Smakoszy. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

robienie pierogów

Przepisy

Sekret idealnego ciasta na pierogi z 1920 roku

Czytaj więcej >
spaghetti aglio olio

Przepisy

Najszybsze i najpyszniejsze spaghetti od Roberta Makłowicza

Czytaj więcej >

Przepisy

Hitowa surówka z buraków i ogórków kiszonych

Czytaj więcej >

Przepisy

Prosty sposób na puszysty biszkopt

Czytaj więcej >

Przepisy

Cudowny przepis na bigos mazowiecki ze słodką niespodzianką

Czytaj więcej >

Przepisy

Dlaczego warto dodać do rosołu imbir?

Czytaj więcej >