Dietetyczne śledzie bez grama oleju - pyszna i lekka przekąska
Marynowane śledzie są pyszną przekąską, jednak ich wysoka kaloryczność sprawiają, że nie można jeść ich zbyt często. Na szczęście można przygotować je w dietetycznej wersji. Wystarczy zalać je jogurtem naturalnym i dodać kilka innych składników, aby móc się nimi zajadać.
Śledzie marynowane są najczęściej w oleju, śmietanie i innych tłustych produktach. Dzięki temu wypełnione są intensywnym smakiem, ponieważ to właśnie cząsteczki tłuszczy przenoszą najwięcej substancji smakowych.
Niestety należy pamiętać, że takie posiłki jedzone zbyt często są niezdrowe i mogą negatywnie wpłynąć na samopoczucie. Dlatego, jeśli chcesz dbać o linię, a przy okazji nie masz wystarczająco dużo silnej woli do zrezygnowania ze swoich ulubionych przegryzek, prezentujemy śledzie marynowane w dietetycznym jogurcie naturalnym.
Przepis na śledzie w jogurcie
Składniki:
-
500 g filetów śledziowych solonych
-
250 g ogórków kiszonych
-
1 duża cebula
-
1 kwaśne jabłko
-
175 g jogurtu naturalnego
-
świeżo mielony pieprz
Zacznij od wyjęcia śledzi z solanki i namoczenia ich w czystej wodzie przez około 2-3 godziny. W tym czasie należy kilkukrotnie zmieniać wodę na świeżą. Po moczeniu osusz filety ręcznikiem kuchennym.
Cebulę obierz i posiekaj w jak najdrobniejszą kosteczkę. Jabłko dokładnie umyj pod bieżącą wodą, obierz ze skórki, wytnij z niego gniazdo nasienne i również pokrój w kostkę. Ogórki odsącz z zalewy i także rozdrobnij w drobną kostkę.
Śledzie przełóż do miski i dodaj do nich wszystkie pokrojone produkty. Dopraw je świeżo mielonym pieprzem, zalej jogurtem i dobrze wymieszaj. Teraz wystarczy schować je do lodówki na całą noc, a o poranku będą gotowe. Smacznego.
Jeśli masz ochotę na więcej przepisów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić pyszne śledzie po myśliwsku. Ten tekst wyjaśnia sposób na klasyczne śledzie w oleju.
Źródło zdjęcia: canva/iko636, Getty Images Pro
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: zdrowie.radiozet.pl