Smakosze.pl Przepisy Dietetyczne śledzie bez grama oleju - pyszna i lekka przekąska
canva/iko636, Getty Images

Dietetyczne śledzie bez grama oleju - pyszna i lekka przekąska

26 października 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Marynowane śledzie są pyszną przekąską, jednak ich wysoka kaloryczność sprawiają, że nie można jeść ich zbyt często. Na szczęście można przygotować je w dietetycznej wersji. Wystarczy zalać je jogurtem naturalnym i dodać kilka innych składników, aby móc się nimi zajadać.

Śledzie marynowane są najczęściej w oleju, śmietanie i innych tłustych produktach. Dzięki temu wypełnione są intensywnym smakiem, ponieważ to właśnie cząsteczki tłuszczy przenoszą najwięcej substancji smakowych.

Niestety należy pamiętać, że takie posiłki jedzone zbyt często są niezdrowe i mogą negatywnie wpłynąć na samopoczucie. Dlatego, jeśli chcesz dbać o linię, a przy okazji nie masz wystarczająco dużo silnej woli do zrezygnowania ze swoich ulubionych przegryzek, prezentujemy śledzie marynowane w dietetycznym jogurcie naturalnym.

Przepis na śledzie w jogurcie

Składniki:

  • 500 g filetów śledziowych solonych

  • 250 g ogórków kiszonych

  • 1 duża cebula

  • 1 kwaśne jabłko

  • 175 g jogurtu naturalnego

  • świeżo mielony pieprz

Zacznij od wyjęcia śledzi z solanki i namoczenia ich w czystej wodzie przez około 2-3 godziny. W tym czasie należy kilkukrotnie zmieniać wodę na świeżą. Po moczeniu osusz filety ręcznikiem kuchennym.

Cebulę obierz i posiekaj w jak najdrobniejszą kosteczkę. Jabłko dokładnie umyj pod bieżącą wodą, obierz ze skórki, wytnij z niego gniazdo nasienne i również pokrój w kostkę. Ogórki odsącz z zalewy i także rozdrobnij w drobną kostkę.

Śledzie przełóż do miski i dodaj do nich wszystkie pokrojone produkty. Dopraw je świeżo mielonym pieprzem, zalej jogurtem i dobrze wymieszaj. Teraz wystarczy schować je do lodówki na całą noc, a o poranku będą gotowe. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej przepisów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić pyszne śledzie po myśliwsku. Ten tekst wyjaśnia sposób na klasyczne śledzie w oleju.

Śledzie w jogurcie naturalnym

Źródło zdjęcia: canva/iko636, Getty Images Pro

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: zdrowie.radiozet.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy