Dietetyk ocenił kulinarne hity PRL-u. Danie ze śledziem uznał za zdrowotną perełkę
Czy w trudnych czasach odżywialiśmy się mniej zdrowo? Okazuje się, że niektóre hity PRL-u stanowią nad wyraz zdrowy i pożywny posiłek. Prym w zestawieniu popularnego dietetyka wiodą klasyczne śledzie w śmietanie serwowane z ziemniakami. Ich zalet nie sposób zliczyć.
Dietetyk wyjawił zaskakującą prawdę o kultowych daniach z PRL-u
Kuchnia polska kilkadziesiąt lat temu nie należała do najłatwiejszych. Ograniczony asortyment w sklepach zmuszał ludzi do przyrządzania czegoś z niczego. Te przeciwności nie stanęły jednak na drodze temu, aby na talerze trafiały naprawdę wartościowe produkty. Przyjrzyjmy się temu oczami dietetyka, Bartka Kulczyńskiego, którego powyższe zdjęcie pochodzi z jego oficjalnego kanału w serwisie YouTube.
Co sądzi dietetyk o popularnych w czasach PRL-u śledziach w śmietanie?
W PRL-u śledź w śmietanie najczęściej serwowany był w towarzystwie gotowanych ziemniaków . Dziś mało kto zwróciłby uwagę na tak niepozorną potrawę. Poza rybą i warzywami można było znaleźć z niej też cebulę, ogórki kiszone, jabłka, śmietanę i przyprawy . Co dobrego dla organizmu kryje się w tych składnikach ?
Za najcenniejszy element w powyższym zestawieniu dietetyk uznał oczywiście śledzia . Ryba ta nawet dziś jest uznawana za jeden z najbardziej wartościowych gatunków . Ma niski poziom zanieczyszczeń, a równocześnie dostarcza wielu składników odżywczych .
Według dietetyka śledź zasługuje na szczególną uwagę przez wzgląd na wysoką zawartość witaminy B12 . Już 20 g rybiego mięsa zaspokaja nasze dzienne zapotrzebowanie na ten składnik. Witamina B12 zmniejsza uczucie zmęczenia i znużenia oraz odpowiada za dostarczanie do komórek odpowiedniej ilości energii .
W śledziu znajdziemy cenne pierwiastki takie, jak jod i selen . Nie zabraknie w nim również potasu. Pamiętajmy także o tym, że w 100 g mięsa śledzia znajduje się aż 17 g białka . Po tę rybę warto sięgać częściej.
W klasycznym śledziu ze śmietaną kryje się duża ilość kwasów omega-3 . Mają one szereg działań prozdrowotnych . Chronią przed miażdżycą, zawałem serca, zapobiegają nowotworom, stłuszczeniem wątroby, a nawet poprawiają pamięć . Niewiele podobnych produktów może pochwalić się takimi rezultatami.
Co z pozostałymi składnikami śledzia w śmietanie ? Z uwagi na ich stosunkowo niewielką ilość nie należy im przypisywać jakiś szczególnych, odżywczych właściwości . Dietetyk doradził jednak, by w miarę możliwości zawartą w przepisie śmietanę zastąpić jogurtem . Taka podmianka zapewni lepsze wyważenie pomiędzy nienasyconymi, a nasyconymi tłuszczami w naszym jadłospisie .
Czy ziemniaki podawane ze śledziem w śmietanie są niezdrowe? Dietetyk wyjaśnia
Ziemniaki nie cieszą się dobrą sławą, jeśli chodzi o jedzenie . Wiele osób zarzuca im, że są tuczące i wysokokaloryczne . Bartek Kulczyński rozwiewa mity na temat tego warzywa. Nie są szkodliwe, a wręcz dostarczają cennych składników .
W ziemniakach zawarty jest potas, a także witamina B6 . Daleko im także do produktów zawierających dużą ilość kalorii . Osoby w dobrym zdrowiu mogą bez obaw spożywać te warzywa . Warto jednak zachować uwagę podczas ich gotowania .
Dietetyk uczula, że ziemniaków nie należy rozgotowywać . Im bardziej miękkie będą, tym niekorzystniej wpłyną na poziom cukru we krwi . Aby zminimalizować ten niekorzystny efekt należy do ziemniaków dodać nieco tłuszczu, na przykład masła . W przypadku podawania ich ze śledziem, już sama ryba jest wystarczająco tłusta, aby spełnić swoje zadanie .
Okazuje się, że
w dawnych czasach jedzono niejednokrotnie lepiej, niż dzisiaj, przy całej dostępności do rozmaitych składników
. Wniosek z tego taki, że w sztuce kulinarnej warto czasem spojrzeć wstecz. Z całą pewnością natomiast
powinniśmy polegać na autorytetach
takich, jak dietetyk Bartek Kulczyński.
Więcej szczegółów o zadziwiających właściwościach fasolki po bretońsku znajdziecie w tym artykule
.
Dietetyk podzielił się zaskakującymi faktami na temat jedzenia mrożonych warzyw
.
Źródło: YouTube: Dr Bartek Kulczyński