Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Jak podać białą kiełbasę w święta? Strzelczyk ma prostą, przepyszną propozycję
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 30.03.2023 10:11

Jak podać białą kiełbasę w święta? Strzelczyk ma prostą, przepyszną propozycję

zapiekana biała kiełbasa
screen z filmu na kanale YouTube Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA

Najlepsze dania powstają prosto i błyskawicznie. Udowodnił to Tomasz Strzelczyk w swoim przepisie na białą kiełbasę. Kilka produktów i nieco czasu w piekarniku w zupełności wystarczy na zrobienie wyśmienitej, świątecznej potrawy. Jej przyrządzenie możecie zaplanować wręcz na ostatnią chwilę.

Biała kiełbasa Tomasza Strzelczyka nie ma sobie równych

Bez białek kiełbasy nie mogą się obyć święta wielkanocne. Tradycyjny specjał można przygotować na rozmaite sposoby. Tomasz Strzelczyk, którego powyższe zdjęcie pochodzi z jego oficjalnego konta w serwisie YouTube, stawia na klasykę i prezentuje kiełbasę zapiekaną w aromatycznym chrzanowo-śmietanowym sosie. Kusi nie tylko wygląd, ale też wspaniały aromat. 

Bosacka prześledziła składy żurków. Dwa ją odstraszyły

Przepis na białą kiełbasę według Tomasza Strzelczyka

Składniki:

  • 1 kg białej surowej kiełbasy
  • 350 ml śmietanki 30%
  • 2 łyżeczki chrzanu
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu
  • ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • sól do smaku
  • majeranek do dekoracji

Jak zrobić pyszną białą kiełbasę? Instrukcja krok po kroku

Do przyrządzenia białej kiełbasy Tomasza Strzelczyka przygotuj okrągłe naczynie żaroodporne. Następnie ułóż w nim całą kiełbasę. Układaj naokoło, od zewnętrznej krawędzi aż do środka w spiralny kształt.

Śmietankę do białej kiełbasy przelej do większego naczynia. Dodaj do niej 2 łyżeczki chrzanu ze słoiczka. Dołóż też 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej, pieprz, gałkę muszkatołową i sól do smaku - ok. 1 łyżeczki. Całość dokładnie wymieszaj.

Ułożoną w naczyniu białą kiełbasę zalej powstałym sosem. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni C. Potrawę wstaw do pieczenia na ok. 45 minut

Po upływie tego czasu ostrożnie wyjmij potrawę z piekarnika. Wierzch posyp suszonym, roztartym w dłoniach majerankiem. Białą kiełbasę podawaj na gorąco, polaną powstałym aromatycznym sosem. Niezwykle intrygujący sposób na białą kiełbasę pokazał Karol Okrasa. W każdym przepisie warto użyć kiełbasy najwyższej jakości.

biała kiełbasa.png
Canva / Yana Gayvoronskaya

Źródło: YouTube Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA