Wsyp, wymieszaj i odstaw na pół godziny. Zmięknie nawet najtwardsze mięso
Przygotowanie idealnie miękkiego mięsa wcale nie jest takie proste. Często apetycznie wyglądający kawałek w trakcie obróbki zmienia się w niezjadliwą podeszwę. Dotarliśmy do niezawodnego sposobu, który swoje korzenie ma w dalekich Chinach. Aby z niego skorzystać, wystarczy łyżeczka sody oczyszczonej.
Przygotowanie pysznego mięsa nigdy nie było tak łatwe
Wołowina jest mięsem smacznym i pożywnym. Nie każdy jednak zdobywa się na to, aby zmierzyć się z nim w kuchni. Teraz z tym produktem może poradzić sobie każdy. Wystarczy soda oczyszczona i nieco czasu na marynowanie, aby finalnie uzyskać wyśmienity i delikatny posiłek.
Niewiarygodne ile trzeba zapłacić za sernik od Lewandowskiego. Taniej już nawet u GesslerTen sposób na zmiękczenie mięsa działa za każdym razem
Dalekowschodni patent na zrobienie miękkiego mięsa nigdy nie zawodzi. Nie wymaga też żadnych trudnych czynności, ani skomplikowanych produktów. W niemal każdej kuchni w szafce znajdzie się soda oczyszczona. Właściwe proporcje to 1 łyżeczka na ok. 500-700 g mięsa.
Mięso pokrój na kawałki, w jakich chcesz je finalnie zaserwować. Pamiętaj, ze nie powinny być zbyt duże ani zbyt grube. Następnie przygotowaną wołowinę lub wieprzowinę przełóż do miski. Powinna być na tyle duża, aby umożliwiała swobodne wymieszanie zawartości.
Do pokrojonego mięsa dosyp łyżeczkę sody oczyszczonej. Starannie wymieszaj całość i przykryj folią spożywczą. Odstaw na bok do marynowania na ok. 30 minut. Ten czas możesz zagospodarować na inne czynności kuchenne.
Po upływie pół godziny do miski z mięsem wlej sporą ilość wody. Każdy kawałek przepłucz w niej, wyjmij na blat i osusz papierowym ręcznikiem. Po tych czynnościach mięso możesz obsmażyć, a następnie udusić w towarzystwie wybranych dodatków. Gwarantujemy, że wyjdzie kruche, jak nigdy wcześniej.
Jakie są jeszcze sposoby na delikatne i kruche mięso?
Znamy też inne skuteczne metody na przyrządzenie miękkiego mięsa. Przed upieczeniem lub uduszeniem warto odpowiednio je zamarynować. Czynność nie może trwać zbyt krótko, aby przyniosła zamierzony skutek. Najlepiej przeznaczyć na nią kilka godzin.
Pomysłów na marynowanie jest mnóstwo. Poza wspomnianą wyżej sodą oczyszczoną możemy użyć w tym celu produktów mlecznych. Świetnie sprawdzi się kefir, maślanka lub jogurt. Już po 2-3 godzinach takiej kąpieli mięso nabierze przyjemnej kruchości.
Na zmiękczenie wieprzowiny czy wołowiny dobrze wpływają owoce. Wybierz te kwaśne, jak np. kiwi, limonka lub cytryna. Doskonale sprawdzi się również sok z egzotycznej papai. Ponadto jej pestki mogą z powodzeniem zastąpić ziarna zielonego pieprzu.
Do przygotowania mięsa nie zaszkodzi odrobina mocnego alkoholu. Można dodać go do marynaty lub wlać bezpośrednio do naczynia żaroodpornego przed pieczeniem. Procenty wyparują, pozostawiając za sobą bogaty aromat i oczywiście cudownie mięciutkie mięso. Ta metoda sprawdzi się także przy duszonych potrawach.
Dla osób stroniących od alkoholu polecamy użycie octu. Na standardową porcję mięsa wystarczą zaledwie 2 łyżki. Możesz dodać go do marynaty lub wlać bezpośrednio do naczynia przez rozpoczęciem obróbki cieplnej. Ten niepozorny i popularny składnik potrafi zdziałać prawdziwe cuda.
Nie uwierzycie, w jak genialny sposób można przygotować pieczone mięso. Ocet przydaje się również podczas gotowania kultowej zupy.