Dietetyk poleca tę zupę kobietom po 50 roku życia. Ma ogrom niezwykłych zalet
Jeśli skończyłaś 50 lat, to koniecznie poznaj przepis dietetyka Marka Skoczylasa na smaczną i zdrową zupę. Jej jedzenie szczególnie wskazane jest paniom właśnie w tej grupie wiekowej. W tekście poniżej wyjaśniamy, dlaczego warto ją jeść i jak ugotować zupę, która dobroczynnie działa na zdrowie.
Zdrowa zupa, czyli coś dla pań
Dietetyk Marek Skoczylas poleca zupę, po którą warto, by sięgnęły panie po 50. roku życia. Smaczna i zdrowa potrawa wzmacnia kości i chroni je przed osteoporozą. Kobiety po menopauzie są dużo bardziej narażone na rozwój tej choroby. Dietetyk tak mówi o osteoporozie w opublikowanym filmiku na kanale YouTube:
Choroba powoduje, że kości dosłownie łamią się same. Dzieje się tak z powodu zmian hormonalnych w ciele kobiety
Marek Skoczylas dalej wyjaśnia:
Niższy poziom estrogenów, czyli hormonów żeńskich zwiększ ryzyko rozwoju osteoporozy, ale jak się okazuje nie jesteśmy bezsilni. Możemy w wyraźny sposób zmniejszyć to ryzyko
Dietetyk wskazuje tu na tanie, naturalne i łatwo dostępne rozwiązania. Jednym z nich jest sekretna zupa, którą warto ugotować.
Zupa, która wzmacnia kości i pysznie smakuje
Marek Skoczylas powołuje się na badania z 2023 roku, które dowodzą, że połączenie kurkumy z imbirem w tym samym czasie, wzmacnia kości u kobiet po menopauzie. Dzięki tym dwóm przyprawom tanio i bezpiecznie zadbamy nasze kości. Dlaczego połączenie kurkumy z imbirem działa tak doskonale na kości? Dietetyk tłumaczy:
Imbir zawiera bardzo unikalną cząsteczką, która nazywa się cedrol. Hamuje ona rozwój osteoporozy w wyniku niedoboru żeńskich hormonów płciowych
Tak zupa, która wzmacnia kości, jest smaczna, ale też niezwykle odżywcza. Oprócz przypraw zrobimy ją z cebuli, czosnku i marchewki. Potrawa zawiera też komosę ryżową, która jest ceniona ze względu na wartości odżywcze, ale też właściwości bezglutenowe . Dlatego bez obaw mogą ją jeść osoby z nietolerancją glutenu.
Jak ugotować zupę, która wzmacnia kości?
Składniki:
- 1 cebula
- 1 marchewka
- 1 łodyga selera
- 3 ząbki czosnku
- 1 litr bulionu warzywnego
- 80 g kosmosy ryżowej
- 5 cm świeżego imbiru
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 3 łyżeczki kurkumy
- ½ łyżeczki suszonych płatków chili
- natka pietruszki
- sól
- pieprz
Kroimy cebulę, marchewkę i seler. Do warzyw dodajemy oliwę i podgrzewamy 3 minuty. Kroimy czosnek, imbir i z kurkumą oraz płatkami chili dodajemy do warzyw . Wszystkie składniki mieszamy i podgrzewamy.
Wlewamy bulion warzywny i dodajemy komosę ryżową. Gotujemy około 30 minut, a pod koniec wlewamy ocet jabłkowy, doprawiamy sola i pieprzem. Zupę przed podaniem posypujemy natką pietruszki. Pisaliśmy, jak nafaszerować gołąbki nietypowym i pysznym nadzieniem. Polecaliśmy przepis na zapiekankę naleśnikową ze znakomitym farszem.
Źródło: YouTube/@MarekSkoczylasPL
Zdjęcia: screen YouTube/@MarekSkoczylasPL